Noslēdzies konkurss Sējējs: nominācijā “Zinātne praksē un inovācijas” LZA LMZN un LLMZA pārstāvji!

4-11-2019

Esam lepni par visiem laureātiem - par stiprām ģimenēm Latvijas laukos, par jauniešiem, kas aktīvi sper pirmos soļus saimniekošanas virzienā, par lielām, mazām, aktīvām un augošām saimniecībām, par konkurētspējīgu ražošanu un augošiem pārstrādes uzņēmumiem, kas ar lepnumu pārstrādā lauksaimnieku saražoto gardos produktos, kas nonāk mūsu ikdienas iepirkumu grozos un tālāk uz ģimenes galda! Ar lepnumu par Latvijas lauksaimniecību, Latvijas lauksaimniekiem un visiem, kas ar godu un lepnumu ražo, pārstrādā un patērē vietējo produkciju!

Piektdien, 1. novembrī, Latvijas Lauksaimniecības universitātē Jelgavā zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, Valsts prezidents Egils Levits un Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece sveica Zemkopības ministrijas konkursa "Sējējs 2019" laureātus un veicināšanas balvu saņēmējus - lauksaimniekus, tostarp arī jaunos zemniekus, pārtikas ražotājus un mazpulkus.

Uzrunājot klātesošos, ministrs Kaspars Gerhards uzsvēra: "Šis konkurss ir gan sacensība, gan arī pateicība ikvienam saimniekam, kas strādā lauksaimniecības nozarē. Ikviena lauksaimnieka paveiktais darbs ir vērtība. Tā ir Latvijas valsts vērtība - lai arī cik liela vai maza saimniecība tā būtu, šī darba rezultāts ir Latvijas vietējais produkts iedzīvotāju pārtikas grozos. Tās ir arī darbavietas Latvijas reģionos. Tā ir lauku apdzīvotība un mūsu valsts ainavu saglabāšana. Tā ir ievērojama un patiesi nozīmīga daļa no mūsu valsts eksporta un tautsaimniecības kopumā. Šis konkurss ir gan pozitīvā sacensība, gan arī mūsu pateicība ikvienam saimniekam, kas strādā lauksaimniecības nozarē."

Šogad konkursa "Sējējs" laureātus sveica un balvas piešķīra deviņās konkursa nominācijās, kā arī tika pasniegta balva "Par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā".

LZA LMZN un LLMZA pārstāvji - nominācijā "Zinātne praksē un inovācijas"

Laureāts (grupā "Zinātne praksei")

Dr.habil.sc.ing., prof. Pēteris Rivža un vadošie līdzautori: Dr.oec., asoc.prof. Dina Popluga, Dr.sc.ing., prof. Ritvars Sudārs, Dr.agr., asoc.prof. Dzidra Kreišmane, Dr.oec., asoc.prof. Kaspars Naglis-Liepa / monogrāfija "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanas iespējas ar klimatam draudzīgu lauksaimniecību un mežsaimniecību Latvijā"

Veicināšanas balva (grupā "Zinātne inovācijai")

Zinātne inovācijai - PhD.biol. Inga Moročko-Bičevska un vadošie līdzautori: Dr.biol. Ina Baļķe, Dr.biol. Maksims Balalaikins, Dr.agr. Arturs Stalažs / projekts "Pētnieciskie un tehnoloģiskie risinājumi ilgtspējīgai smiltsērkšķu audzēšanai un pilnvērtīgai izmantošanai" 3. apakšprojekts "Latvijā sastopamo smiltsērkšķu slimību un kaitēkļu identifikācija un raksturojums zinātniskā pamatojuma nodrošināšanai diagnostikas metožu izstrādei un ilgtspējīgas augu aizsardzības sistēmas izveidei"

Veicināšanas balva (grupā "Jaunais zinātnieks")

Jaunais zinātnieks - Dr.agr. Rasma Platače un zinātniskā darba vadītājs Dr.agr., prof. Aleksandrs Adamovičs / promocijas darbs "Zālaugu biomasas ieguve cietā kurināmā ražošanai"

Nominācijā "Zinātne praksē un inovācijas" grupā "JAUNAIS ZINĀTNIEKS" un apakšgrupā "Zinātne inovācijā" tika sveikts promocijas darba "Kartupeļu pārstrādes blakusproduktu izpēte mikrokapsulētu fenolu savienojumu ieguvei" autors Dr.sc.ing. Igors Šepeļs un zinātniskā darba vadītāja Dr. sc.ing., prof. Ruta Galoburda.

Šogad konkurss "Sējējs" notika 26. reizi, tajā piedalījās 70 dalībnieki. Konkursa laureāti saņēma Gada balvu "Sējējs" (bronzas statuja), diplomu un naudas balvu. Apbalvoti arī veicināšanas balvu saņēmēji.

Plašāka informācija par konkursu pieejama tīmekļvietnē www.sejejs.lv

Foto:

Zemkopības ministrija

Dainis Lapiņš

Powered by Elxis - Open Source CMS