Piešķirta Solomona Hillera vārdā nosauktā ķīmijas zinātņu doktora balva

6-12-2019

Jau piekto reizi AS "Olainfarm" sadarbībā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju (LZA) un nodibinājumu „Rīgas Tehniskās universitātes Attīstības fonds" izsludināja konkursu jaunajiem doktoriem par sasniegumiem ķīmijā. Darbus varēja iesniegt organiskās ķīmijas nozaru doktori, kuri aizstāvējuši savu disertāciju pēdējo piecu gadu laikā. Šogad balvu ieguva Dr.chem. Artis Kinēns, kurš šogad veiksmīgi aizstāvēja savu promocijas darbu "Lewis base catalysis by Chiral dmap species" Latvijas Universitātē.

Šogad izvērtēšanai bija iesniegti astoņi promocijas darbi, kas aizstāvēti Latvijas Universitātē un Rīgas Tehniskajā universitātē. Kā apbalvošanas pasākumā, kas decembra sākumā norisinājās AS "Olainfarm" telpās, atzina LZA akadēmiķis un viens no vērtēšanas komisijas dalībniekiem Pēteris Trapencieris, visi iesniegtie darbi ir izcili un ļoti nozīmīgi nozares attīstībai.

Vērtēšanā piedalījās arī AS "Olainfarm" pārstāvis Jānis Jaunbergs, LZA akadēmiķis un RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes profesors Māris Turks, LZA korespondētājlocekle un RTU MLĶF profesore Māra Jure un LZA akadēmiķis un LU Ķīmijas fakultātes profesors Edgars Sūna.

Balvas ieguvējs Dr.chem. Artis Kinēns, izsakot pateicību AS "Olainfarm", LZA un RTU Attīstības fondam, uzsver iedvesmu, ko sniedz balvas saņemšana: "Jūtos pagodināts par mana zinātniskā darba augsto novērtējumu. Iegūtais apbalvojums iedvesmo turpināt pētījumus jaunu atklājumu virzienā." Dr.chem. A. Kinēns izsaka pateicību arī sava darba vadītājam profesoram Edgaram Sūnam.

Solomons Hillers (1915 - 1975) 1933. gadā uzsāka studijas Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultātē, diplomu iegūstot 1941. gadā īsi pirms došanās bēgļu gaitās pēc nacistiskās Vācijas karaspēka iebrukuma Latvijā. Savas karjeras laikā bija viens no aptuveni 60 medicīnas preparātu autoriem un publicēja vairāk nekā 500 zinātnisko rakstu. 1957. gadā dibināja Latvijas PSR Zinātņu akadēmijas Organiskās sintēzes institūtu un bija pirmais institūta direktors līdz 1975. gadam. Līdz šim Solomona Hillera vārdā nosaukto ķīmijas zinātņu balvu ieguvuši Dr.chem. Vitālijs Rjabovs, Dr.chem. Gints Šmits, Dr.chem. Liene Grigorjeva  un Dr.chem. Igors Sokolovs.

Avots: RTU Attīstības fonds

Powered by Elxis - Open Source CMS