SVEICAM!

7-02-2009

Ubi amor hominum, ibi amor artis.

Kur ir mīlestība pret cilvēkiem, (tur) ir arī mīlestība pret mākslu

zv/zv379-1.JPG

LZA goda locekļa Jāņa Strupuļa medaļu, zīmējumu un gleznu izstāde Latvijas Zinātņu akadēmijas izstāžu telpā. Ar Hipokrāta sentenci, kura apbrīnojami labi atbilst noskaņai. Atklāta 2009. gada 20. janvārī, nedaudz pirms mākslinieka dzimšanas dienas. Dienas, kas iezīmē “radošas personības briedumu”, runājot akadēmiķu – ieinteresēto skatītāju – vārdiem. Savukārt 29. janvārī Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā atklāja “īsto” jubilejas izstādi “Heraldika”. 

 

“Gribēju parādīt retrospektīvus darbus, lai redzētu, kā viss veidojas”, – sacīja mākslinieks. Pārsteidzoša daudzveidība, kas iepriecina – medaļas, zīmējumi, gleznas – atzina akadēmiķe Ilga Jansone. LZA prezidents Juris Ekmanis uzsvēra, ka Jānis Strupulis ir akadēmijas cilvēks, kurš daudz darījis LZA simbolikas izveidē. Ir sudrabā kaltā prezidenta amata ķēde, kurai metu zīmējis mākslinieks, LZA Lielā medaļa, LZA vārdbalvu medaļas, ar kurām pagodina zinātniekus – balvu laureātus. Savukārt akadēmiķis Jānis Stradiņš tēlnieku raksturoja kā “izcilāko Latvijas zinātnes vēstures historiogrāfu, kurš savās medaļās attēlojis veselu zinātnieku plejādi. Vēlam veselību, jaunas medaļas, piebaldzēna izturība viņam ir”. Mākslinieka studiju biedrs, iepriekšējās izstādes autors Andris Bērziņš akcentēja radošā gara nerimtību un meklējumu prieku kolēģa daiļradē, kā no “akadēmijas laikiem”, tā šodien. LZA goda loceklis režisors, viņš arī mākslinieks un rakstnieks Jānis Streičs, ļoti silti novērtējis ekspozīciju, nedaudz vēlāk atsūtīja jubilāram apsveikumu: “Vēlam tikai to, kas Dieva varā. Un ticam, ka pret Tevi kā savu izredzēto Viņš būs vēlīgs. Jo tas, kam tu dzīvo un ko dari, ir prieks Latvijai, kultūrai un vēsturei... Un arī mums, Taviem laicīgajiem draugiem – Jānim un Ērikam Streičiem. Veselību!” Telefoniski apsveikumiem pievienojās LZA goda locekle Džemma Skulme: “Mums Mākslinieku savienībā medaļu māksla eksistē kā atsevišķa nozare. Ar to mēs esam iezīmīgi Eiropā. Un tur Jānim Strupulim ir sevišķi nopelni. Viņš ir perfekts zīmētājs, izcils gleznotājs. Viņam ir sava, īpaša vieta mūsu mākslā. Par to mēs viņu mīlam, mēs viņu vispār mīlam.” Mākslinieks Juris Dimiters par Jāni Strupuli: “Viņš vienmēr noslēgts, interesējas par grāmatām, antikvariātu, garīgi bagāts, simpātisks cilvēks.”

Un tā vien liekas, ka sudraba laimes monētas personāži – Vecrīgas Melnais kaķis, kurš rotaļājas ar Skursteņslauķa bumbu un skursteņa slotiņu – savam veidotājam Jānim Strupulim novēl tieši to pašu, ko mēs visi vēlam – veselību, enerģiju, neizsīkstošu radošo dzirksti!

Daudz laimes dzimšanas dienā! 2009. gada 28. janvārī.

I.T.

29. janvārī, dienu pēc mākslinieka jubilejas, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja pašā augšā, Torņa zālē tika atklāta Jāņa Strupuļa personālizstāde “Heraldika”, parādot viņa mākslinieciskās daudzveidības vēl vienu šķautni – ģērboņu mākslu. Gan Vēstures muzeja, gan Medicīnas vēstures muzeja, gan Latvijas Bankas un Rīgas Domes pārstāvji atzinās Jānim Strupulim draudzībā, jo viņu sadarbība ir ilgstoša un auglīga, bet LZA viceprezidents Tālavs Jundzis varēja teikt – mākslinieks pilnīgi oficiāli ir ne tikai Akadēmijas draugs, bet tās pilntiesīgs goda loceklis.

Par Jāņa Strupuļa darba spējām un daudzpusību liecina arī tas, ka iepriekšējā gadā viņa veikums, turklāt mazo formu meistaram neierasti lielā mērogā, nonāca Somijas pilsētās Pori un Helsinkos – Pori kā Rīgas pilsētas dāvināta piemiņas plāksne ar Rīgas un Pori ģērboņiem brāļu pilsētai 450 gadu jubilejā, bet Helsinkos – piemiņas plāksne, godinot ģimeniskās saites starp izcilo latviešu gleznotāju Jani Rozentālu un viņa dzīvesbiedri somu dziedātāju Eliju Forseli.

Z.K.

Pēdējā atjaunošana 7-02-2009
Powered by Elxis - Open Source CMS