LU BOTĀNISKAJĀ DĀRZĀ UZZIEDĒJUŠAS AGRĪNĀS ACĀLIJU ŠĶIRNES

25-01-2020

LU Botāniskā dārza Acāliju mājā pakāpeniski sākas acāliju ziedēšanas laiks. Šobrīd ziedus vērušas agrīno acāliju šķirnes.

Acāliju kolekcijas ziedēšana katru gadu ir viens no gaidītākajiem notikumiem LU Botāniskajā dārzā. Pašreizējais acāliju plaukšanas temps liecina, ka acāliju kolekcijas ziedēšanas pilnbrieds šogad varētu būt gaidāms februārī, taču jau šobrīd siltumnīcā ziedus vērušas daudzas agrīnās acāliju šķirnes, priecējot ziemas pelēcības nogurdinātos.

LU Botāniskā dārza acāliju kolekcija ir lielākā acāliju kolekcija Baltijā. Tajā ietilpst aptuveni 130 dažādi kultivāri. Acāliju mājā apskatāmo kolekciju 1956. gadā sāka veidot profesors Rihards Kondratovičs (1932-2017). Šobrīd vecākie augi kolekcijā ir sasnieguši jau ievērojamo 60 gadu vecumu un iespaidīgu izmēru. Interesanti, ka LU Botāniskā dārza Acāliju mājas kolekcijā ir apskatāmas arī vairākas Latvijā radītas acāliju šķirnes, piemēram, ‘Sārtais dzintars' un ‘Grācija'. Lielāko daļu no šīm šķirnēm ir radījis jau iepriekš pieminētais profesors Rihards Kondratovičs, kurš Latvijā plaši pazīstams arī kā āra rododendru šķirņu selekcionārs.

Acāliju māja apmeklētājiem ir pieejama katru dienu LU Botāniskā dārza darba laikā 10.00-16.00. Siltumnīcas apmeklējumam ir jāiegādājas ieejas biļete botāniskajā dārzā. Ieejas biļešu cenas atrodamas LU Botāniskā dārza tīmekļvietnē www.botanika.lu.lv.

Agnese Reķe, LU

Powered by Elxis - Open Source CMS