VALSTS PREZIDENTS CERN APMEKLĒJUMA LAIKĀ JAUNIEŠUS MUDINA PIEVĒRSTIES ZINĀTNEI

25-01-2020

"Zinātnei ir nākotne, un tā ir jūsu, tā ir Latvijas nākotne," tā pirmdien, 20. janvārī, viesojoties Eiropas Kodolpētniecības centrā (CERN) Šveicē un Latvijas skolēnus uzrunājot ar teletilta starpniecību, sacīja Valsts prezidents Egils Levits. Viņš CERN bija ieradies, lai iepazītos ar šī pasaules zinātnes izcilības centra darbu, kā arī lai pārrunātu Latvijas iestāšanos CERN. Teletiltu organizēja CERN un Rīgas Tehniskā universitāte (RTU).

Tiekoties ar CERN vadību, prezidents apliecināja Latvijas vēlmi kļūt par CERN asociēto valsti. "CERN ir viena no nozīmīgākajām laboratorijām un zinātniskajiem institūtiem pasaulē. Latvijai kļūšana par CERN asociēto valsti ir ļoti būtiska - tas ir vairāku gadu rūpīgs un neatlaidīgs darbs, kas stiprina Latvijas zinātni, tehnoloģijas un veido augstas enerģijas daļiņu izpētes kopienu arī mūsu valstī," uzsvēra E. Levits.

Pēc CERN apskates prezidents teletiltā uzrunāja Latvijas jauniešus - RTU Inženierzinātņu vidusskolas, Aizkraukles novada ģimnāzijas, Valmieras Valsts ģimnāzijas, Talsu Valsts ģimnāzijas un Cēsu Jaunās pamatskolas skolēnus.

E. Levits pastāstīja par saviem iespaidiem CERN, iepazīstoties, ar kādu vērienu tiek pētīti pasaules pirmsākumi un Visuma rašanās. Prezidents aicināja jauniešus nopietni pievērsties mācībām, lai arī Latvijas jaunieši nākotnē varētu iesaistīties pasaules līmeņa pētījumos. "Tos, kas to sapratīs skolā, gaida nākotne. Jums ir plašs darba lauks," sacīja E. Levits. Savukārt prezidenta kundze Andra Levite aicināja meitenes pievērsties zinātnei, jo "te ir burvīga vieta, neatdodiet to tikai zēniem!" Šis aicinājums RTU Inženierzinātņu vidusskolā izpelnījās atzinīgus aplausus. 

Jau patlaban CERN strādā pieci RTU zinātnieki - RTU profesors un CERN zinātniskais līdzstrādnieks Toms Torims un RTU Augstas enerģijas daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju centra pētnieki Artūrs Ivanovs, Guntis Pikurs, Kārlis Dreimanis un Viesturs Veckalns. 

Pirms sarunas ar prezidentu jaunieši jau kopā ar RTU zinātniekiem Artūru Ivanovu un Kārli Dreimani bija devušies virtuālajā tūrē, apskatot CERN un CMS (The Compact Muon Solenoid) eksperimentu, kurā piedalās arī Latvijas zinātnieki un kura mērķis ir, izmantojot Lielo hadronu paātrinātāju, novērot un fiksēt jaunus fizikas fenomenus. Skolēniem bija sakrājušies jautājumi prezidentam un sarunas moderatoram RTU profesoram Tomam Torimam. Piemēram, kas ir jāzina, lai varētu strādāt CERN, kāda ir valsts attieksme pret šādu zinātnes ekselences centru finansēšanu, kā nojaukt robežu starp valodām, lai varētu plašai sabiedrībai saprotami izskaidrot zinātnes sasniegumus. 

"Ir jāprot angļu valoda, kurā zinātnieki sarunājas starptautiskā līmenī, taču zinātniskā terminoloģija ir jāattīsta arī latviešu valodā," sacīja prezidents, savukārt T. Torims akcentēja - ja pētījumu nespēj izskaidrot vienkāršā valodā, tad cilvēks pats īsti to nesaprot. Prezidents arī sacīja, ka jāatrod līdzsvars starp finansējumu pielietojamajai un fundamentālajai zinātnei, taču valsts finansējums ir jāpiešķir abiem šiem virzieniem, jo zinātne ir mūsu valsts nākotne. 

CERN jau vairāk nekā 60 gadus ir pasaulē vadošais zinātniskais centrs, kurā notiek globāli nozīmīgi zinātnes atklājumi. RTU ar CERN sadarbojas jau kopš 2012. gada, savukārt Latvijas valdība 2018. gadā ir pieņēmusi lēmumu sākt valsts iestāšanās procesu CERN. Prezidenta vizīte CERN ir signāls tam, cik Latvijā nopietni uztver pētniecības iespējas šajā pasaulē vadošajā zinātnes centrā, kā arī novērtējums Latvijas zinātnieku līdzšinējam darbam CERN. 

Avots - RTU

Foto - I. Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

Powered by Elxis - Open Source CMS