VIAA INFORMĒ - UZSĀKTA LĪGUMU SLĒGŠANA PAR PĒCDOKTORANTŪRAS 3. KĀRTAS PIETEIKUMU ĪSTENOŠANU

8-02-2020

Šī gada janvārī ir uzsākta līgumu slēgšana par Pēcdoktorantūras 3. kārtas pieteikumu īstenošanu. Daļa no pētniecības pieteikumiem tika apstiprināti pērnā gada nogalē, bet otra daļa - šī gada 21. janvārī. Savukārt 13 pētniecības pieteikumiem, kuriem Pēcdoktorantūras vērtēšanas komisija ir piešķīrusi finansējumu, būs nepieciešams iesniegt atkārtotus precizējumus.

Salīdzinot ar iepriekšējām kārtām, šajā kārtā ir pieaudzis ārvalstu pēcdoktorantu skaits: 13 ir ārvalstu izcelsmes pētnieki un 6 ir Latvijas izcelsmes pētnieki, kuri atgriežas Latvijā pēc studijām vai darba ārzemēs.  Ārvalstu pētnieki pārstāv šādas valstis: Argentīna, Bulgārija, Indija, Igaunija, Irāna, Krievija, Ķīna, Meksika, Lietuva, Slovēnija, Ukraina.

Vairums 3. kārtas pētnieku doktora grādu ir ieguvuši Latvijā: 31 - Latvijas Universitātē, 22 - Rīgas Tehniskajā universitātē,  10 - citās augstskolās. Savukārt 19 pēcdoktoranti doktora grādu ir ieguvuši ārvalstīs, to starp Argentīnā, Apvienotajā Karalistē, Bulgārijā, Igaunijā, Indijā, Irānā, Itālijā, Krievijā, Lietuvā, Meksikā, Slovēnijā, Ukrainā, Vācijā, Zviedrijā.

Vairums pētnieku doktora zinātniskos grādus ir ieguvuši no 2013. līdz 2015. gadam, bet samērā liels pēcdoktorantu skaits doktora darbus ir aizstāvējuši pavisam nesen - 2019. gadā.

No 82 trešās atlases kārtas pieteikumiem lielākā daļa sniegs ieguldījumu viedo materiālu un tehnoloģiju jomā, kā arī biomedicīnā un biofarmācijā. Tam seko izaugsmes prioritātes un bioekonomikas jomas pieteikumi, mazāk pieteikumu tiks īstenoti informācijas un komunikācijas tehnoloģiju, kā arī viedās enerģētikas jomā.

Pēcdoktorantūras atbalsta programmā tiks izsludināta vēl pēdējā 4. atlases kārta, kas ir plānota šī gada pavasarī.

Papildu informācija: Līga Mirlina
VIAA Pētniecības un inovācijas atbalsta politikas nodaļas
vecākā eksperte

Powered by Elxis - Open Source CMS