BALTIJAS JŪRAS VALSTU ZINĀTŅU AKADĒMIJU VADĪTĀJI PARAKSTA RĪGAS DEKLARĀCIJU PAR SADARBĪBU

6-03-2020

Otrdien, 25. februārī, Baltijas jūras valstu zinātņu akadēmiju sadarbības konferencē "Inovācijas - 21. gadsimta dzinējspēks" notika vēsturiska sadarbības dokumenta, visu reģiona valstu zinātņu akadēmiju vadītāju sagatavotās sadarbības deklarācijas - Rīgas deklarācijas - parakstīšana. Deklarācija paredz visu reģiona zinātņu akadēmiju un vadošo augstskolu sadarbību zinātnes projektu realizēšanā, kā arī vienota Baltijas jūras reģiona zinātnes inovāciju platformas izveidi.

"Rīgas deklarācija ir vēsturisks dokuments," norādīja Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents, akadēmiķis Ojārs Spārītis, "jo pirmo reizi gan definē visu mūsu reģiona valstu zinātnieku un akadēmiskās vides sadarbības principus, gan paredz mūsu nākamo kopīgo mērķi - vienotas inovāciju platformas izstrādi zinātnē un pētniecībā, sadarbojoties visām reģiona valstīm," uzsver LZA prezidents. Deklarācijas teksts un Baltijas jūras zinātņu akadēmiju sadarbības principi tapuši konferences laikā.

Deklarācija paredz sadarbību pēc t.s. "3S principa" - vides ilgtspējība, izmantojot aprites ekonomikas metodes; sabiedrības veselība, izmantojot zinātnes par dzīvību, biotehnoloģijas un medicīnas pētījumus; pieaugošais ekonomiskais potenciāls un kopējās drošības palielināšana, sadarbojoties Baltijas jūras reģiona valstīm loģistikas un apmaiņas jomā. "Rīgas deklarācija ir radījusi pamatu vienotam redzējumam valstu zinātņu akadēmiju starpā par to, kā un kādā virzienā ir jāattīstās zinātnei," norāda Ojārs Spārītis. "Baltijas jūras reģiona valstu kopīgais mērķis ir zinātnē balstītas sabiedrības un ekonomikas attīstīšana. Lai sasniegtu šo mērķi, visiem partneriem būtiski ir saglabāt uzticību akadēmiskajai autonomijai un integritātei, īstenot "atklātās zinātnes" principus, pilnveidot visa veida institucionālās un zinātniskās sadarbības formas, kā arī sadarbības sekmīgai nodrošināšanai rast un attīstīt dažādus atbalsta instrumentus."

"Rīgas deklarācijas parakstītāji akcentē zinātņu akadēmiju kā augstākās viedokļu autoritātes, zinātniskās izcilības un ekspertīzes institūciju lomu sadarbības procesu koordinācijā un atbalstīšanā. Deklarācijas dalībnieki atzīst, ka tikai universitāšu un zinātņu akadēmiju sadarbībā iespējama sekmīga un tālredzīga zinātnes politikas attīstība. Tā balstāma inovācijām labvēlīgas ekonomiskās vides nodrošināšanā," teikts deklarācijā.

Rīgas deklarāciju parakstīja LZA prezidents, akadēmiķis Ojārs Spārītis, Somijas Zinātņu akadēmijas (Finnish Academy of Sciences and Letters) prezidents, profesors Risto Nieminens (Risto Nieminen), Ālto Universitātes Smart Up konsorcija vadītāja, profesore Taina Tukiainena (Taina Tukiainen), Igaunijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents, profesors Arvi Freibergs (Arvi Freiberg), Lietuvas Zinātņu akadēmijas prezidents, profesors Juras Banis (Juras Banys), Baltkrievijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents, profesors Sergejs Kilins (Sergei Kilin), "Academia Europaea Bergen Knowledge Hub" vadītāja Kristina Bakkena (Kristin Bakken), Latvijas Universitātes ievēlētais rektors, profesors Indriķis Muižnieks.

Foto J. Brencis

Rīgas deklarācija


Konferences "Inovācijas - 21. gadsimta dzinējspēks" dalībnieku koppbilde


Zinātņu akadēmiju un augstskolu pārstāvji pēc Rīgas deklarācijas parakstīšanas

Powered by Elxis - Open Source CMS