KOMENTĀRS 21. APRĪĻA LZA SENĀTA LĒMUMAM

30-04-2020

Ņemot vērā, ka LZA pilnsapulci nevaram un nedrīkstam sasaukt tagad un acīmredzot arī tuvākajā laikā, tad LZA Senātam un LZA amatpersonām, atbilstoši LZA Statūtu p. 5.2.3. un "Nolikumam par LZA amatpersonu vēlēšanām", jāturpina vadīt LZA darbu ne tikai līdz LZA pilnsapulcei un jaunā LZA Senāta un amatpersonu  ievēlēšanai tajā, bet pēc tam līdz nākamā mēneša 1. datumam, kad, atbilstoši LZA Statūtiem (p. 5.2.3.) un Nolikumam par LZA amatpersonu vēlēšanām (p. 3.1.), darbu jāsāk jaunievēlētajam LZA Senātam un jaunievēlētajām amatpersonām, ieskaitot jaunievēlēto LZA prezidentu.

Ņemot vērā, ka jauna LZA prezidenta vēlēšanu process jau sācies martā, izvirzot divas kandidatūras, tas nozīmē, ka būs nepieciešams sasaukt vēl vismaz divas LZA pilnsapulces. Pirmajā jāievēlē LZA prezidents vai vismaz jānoskaidro, kurš no kandidātiem saņēmis vairāk balsis, bet ne 50 %.  Jebkurā gadījumā jāsasauc vēl viena pilnsapulce, kurā vai nu jābalso par jaunievēlētā prezidenta izvirzīto komandu (tam jānodrošina balsojums pa pastu pirms pilnsapulces!) vai arī par kandidātu, kurš saņēmis vairāk balsu iepriekšējā balsojumā. Ja palicis tikai viens LZA prezidenta kandidāts, tad viņš ir tiesīgs tūlīt piedāvāt savu komandu jau pirms otrās pilnsapulces un likt to uz balsojumu vienlaikus. Ja ir divi un vairāk kandidāti uz LZA prezidenta amatu, nevienam no viņiem nav tiesības piedāvāt vienlaicīgai balsošanai arī savu komandu (izņēmums varētu būt, ja kandidātu komandas ir identiskas).

LZA Prezidija š.g. 14. aprīļa sēdē kā reāli iespējams LZA nākamās pilnsapulces sasaukšanas datums tika minēts 2020. gada 1. oktobris, ja vien valstī būs atcelti ārkārtas situācijas izņēmuma stāvokļa ierobežojumi par pulcēšanos. Tad balsošana varētu tikt noslēgta kārtējā LZA Rudens pilnsapulcē 26. novembrī. Ārkārtas pilnsapulces sasaukšanas datumu ir tiesīgs nosaukt gan LZA prezidents, gan LZA Prezidijs, un tam nav nepieciešams LZA Senāta lēmums.

LZA Senāta priekšsēdētāja v.i. akadēmiķis Tālavs Jundzis
LZA Senāta zinātniskā sekretāre Alma Edžiņa

Powered by Elxis - Open Source CMS