PALIELINA ES FONDU ATBALSTU LATVIJAS BIOMEDICĪNAS PĒTĪJUMU UN STUDIJU CENTRAM COVID 19 VAKCĪNAS UN ZĀĻVIELU TESTĒŠANAI

15-05-2020

Lai testētu Latvijā radītos Covid-19 vakcīnu un zāļvielu kandidātus, pētniecības laboratorijas aprīkojuma iegādei Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā (BMC) Eiropas Savienības (ES) fondu programmas ietvaros papildus būs pieejami 300 tūkstoši eiro - to paredz šodien, 2020. gada 12. maijā, valdībā apstiprinātie noteikumu grozījumi.

Finansējums paredzēts ES fondu pētniecības infrastruktūras programmā esošā BMC projekta ietvaros.

Finansējumu plānots ieguldīt BMC trešā bioloģiskās drošības līmeņa šūnu laboratorijas izveidei, pētniecības laboratorijas aprīkojuma iegādei.

Šobrīd Latvijas zinātnieki aktīvi iesaistās Covid-19 izraisošā SARS-CoV-2 vīrusa izpētē. Būtisks priekšnosacījums dažādiem SARS-CoV-2 pētījumiem ir iespēja vīrusu pavairot kontrolētos laboratorijas apstākļos. Tas ir nepieciešams, piemēram, lai varētu testēt Latvijā radītos vakcīnu un zāļvielu kandidātus, dažādo vīrusa variantu izpētei, vai dzīvotspējīgu vīrusa daļiņu detektēšanai dažādos klīniskajos, materiālu un apkārtējās vides paraugos. SARS-CoV-2 pieder pie 3. biodrošības līmeņa (BSL-3) patogēniem, kura kultivēšanai ir nepieciešami augsti drošības standarti. Šobrīd BMC ir pieejamas īpaši konstruētas BSL-3 drošības līmeņa telpas, bet tās vēl nav iekārtotas ar atbilstošu aprīkojumu, kura nodrošinājums sniegtu visiem ieinteresētajiem pētniekiem Latvijā no dažādām zinātniskajām institūcijām pieeju pie šādas infrastruktūras. Iespēja pavairot vīrusu ļaus arī testēt individuālos aizsardzības līdzekļus tepat Latvijā.

Attiecībā uz laboratorijas aprīkojumu, jau šobrīd sadarbībā ar Šveices partneriem BMC ir izveidoti pirmie vakcīnas kandidāti, kā arī izpētīti vairāki desmiti Latvijā cirkulējošo vīrusa variantu genomi. Aprīkojuma izmaksas ir aptuveni 300 tūkstoši eiro.

Noteikumu grozījumi ir pieejami Ministru kabineta tīmekļvietnē.

Avots: IZM

Powered by Elxis - Open Source CMS