DISKUSIJA PAR MINISTRU KABINETA AKCEPTĒTAJIEM GROZĪJUMIEM AUGSTSKOLU LIKUMĀ

29-05-2020

Šī gada 19. maijā tiešsaistes režīmā un klātienē LZA Portretu zālē pulcējās vairāk nekā desmit Latvijas augstākās izglītības iestāžu vadītāji, lai diskutētu par Izglītības un zinātnes ministrijas izstrādātajiem un MK akceptētajiem grozījumiem Augstskolu likumā. Diskusiju rosināja LZA. "Ir pilnīgi nepieņemami, ka demokrātiskā un, gribētos ticēt, tiesiskā sabiedrībā tik svarīgs jautājums kā augstskolu pārvaldība, visa Latvijas augstākās izglītības un zinātnes sistēma tiek reformēta ne tikai nekonsultējoties ar reformā tieši iesaistīto nozari un sociālajiem partneriem, bet pat, varētu teikt, visi ekspertu un nozares speciālistu ieteikumi tiek klaji ignorēti," norāda LZA prezidents, akadēmiķis Ojārs Spārītis, uzsverot, ka jau vairākus mēnešus nozare ļoti aktīvi iesaistījās topošo likuma grozījumu izstrādē, sagatavojot motivētus priekšlikumus, "taču, neraugoties uz visai plašajām diskusijām pašu nozares dalībnieku vidū un bažām par reformas kvalitāti, grozījumi likumā tiek virzīti tālāk - uz pieņemšanu Saeimā. Augstskolu, LZA, arodbiedrību, pašvaldību, uzņēmēju un pat KNAB argumenti faktiski nav ņemti vērā," šādas diskusijas nepieciešamību pamato LZA vadītājs.

Darba kārtībā bija ietverti četri punkti: 1. Par Ministru kabineta sēdē pieņemto Augstskolu likuma redakciju (ziņo Rektoru padomes priekšsēdētāja Rūta Muktupāvela); 2. Par Augstskolu likuma labojumu mērķiem un līdzekļiem to sasniegšanai (ziņo  izglītības un zinātnes ministres ārštata padomnieks, Vidzemes Augstskolas rektors Gatis Krūmiņš); 3. Augstskolu, Rektoru padomes, Universitāšu asociācijas, Augstākās izglītības padomes u.c. organizāciju vadītāju un pārstāvju diskusija par situāciju ar Augstskolu likuma grozījumiem. 4. Kopīgā paziņojuma Latvijas Republikas valdībai un Saeimai apspriešana un pieņemšana. Diskusija notika mediju klātbūtnē. Vairāk par diskusiju lasiet LZA tīmekļvietnē.

Avots - LZA


Pasākuma kopskats


Diskutanti - no kreisās LU rektora padomniece Anda Ozola, Latvijas Rektoru padomes ģenerālsekretārs Jānis Bernāts, LZP priekšsēdētāja vietnieks, akadēmiķis Tālis Juhna, Vidzemes Augstskolas rektors Gatis Krūmiņš

Foto - A. Vladimirovs

Powered by Elxis - Open Source CMS