Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļas darbība 2007.gdā

26-04-2008

2007. gadā Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļa (LMZN) sekmīgi īstenoja Zemkopības ministrijas finansēto projektu „Forsaita speciālistu tīkla pielietojums lauku politikas atbalstam un lauksaimniecības pētījumu un iekārtu datubāzes pilnveidošana”.

Sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmiju (LLMZA) tika īstenots Zemkopības ministrijas Lauku atbalsta dienesta finansēts projekts, kas paredz atbalstu nevalstiskajām organizācijām lauksaimniecības jomā.

25. janvārī LZA, LLMZA un Zemkopības ministrija parakstīja Nodomu protokolu, kura ietvaros vienojās par brīvprātīgu sadarbību augstāko izglītību, zinātni un praksi apvienojošo dokumentu izstrādē, kopīgu pētījumu veikšanā lauksaimniecības, lauku attīstības un meža zinātnes jomā, kopīgu konferenču, izstāžu un citu pasākumu rīkošanā zinātnes sasniegumu popularizēšanai, informācijas apmaiņā starp zinātnes struktūrām un lauksaimnieku profesionālajām organizācijām un speciālistiem starptautiskās zinātniskās sadarbības veicināšanā, kā arī sadarbību citās sfērās.

 

Nodaļas organizētās sēdes un izbraukuma sēdes

11. janvārī norisinājās LZA LMZN un LLMZA kopsēde, kuras laikā tika sniegtas atskaites par paveiktajiem darbiem 2006. gadā un noteikti nākotnes plāni 2007. ga-dam. Sēdē tika atbalstīta P. Lejiņa balvas piešķiršana Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) profesoram Aleksandram Adamovičam par darbu „Zālāju agrofitocenožu produktivitāti un zāles lopbarības kvalitāti noteicošie vides faktori Latvijā”.

8. februārī LZA LMZN un LLMZA prezidija kopsēdes laikā ar referātu „Iespējas un izaicinājumi forsaita izpētes jomā” uzstājās Dr. Artūrs Puga, informējot par veikto izpēti LZA LMZN 2006.gada īstenotajā projektā „Līdzdalība ES valstu tīklā par lauksaimniecības pētījumu stratēģijas izstrādi ar foresight metodi”. 29.martāar ziņojumu par Latvijas zinātnieku pieredzi COST projektu īstenošanā LZA LMZN un LLMZA kopsēdē uzstājās LMZN priekšsēdētāja p.i., profesors Dr.habil.sc.ing. Arnis Treimanis.

13. aprīlī notika LZA LMZN un LLMZA izbraukuma sēde uz Talsu rajona uzņēmumu SIA „Jaunpagasts Plus”, kas ražo gan „pārtikas” etilspirtu, gan arī bioetanolu. Sēdes zinātnisko programmu sagatavoja LZA īstenais loceklis, profesors Dr.habil.chem. N. Vederņikovs. Semināra dalībnieki noklausījās sešus ziņojumus un, viesmīlīgo saimnieku aicināti, apskatīja pašu ražotni, kas atstāja ļoti labu iespaidu. Valdes priekšsēdētājs D. Vaitaitis un tehnologs A. Bosenko pastāstīja par uzņēmuma modernizāciju un iecerēm turpmākajos gados palielināt investīcijas un produkcijas apjomu gan Jaunpagasta, gan arī Iecavas ražotnēs.

26. aprīlī LZA LMZN un LLMZA, sadarbībā ar LLU un LLU Biotehnoloģijas un veterinārmedicīnas zinātnisko institūtu „Sigra” organizēja izbraukuma sēdi uz Iecavu, SIA „Iecavnieks”, par tematu „Rapša pārstrādes iespējas Latvijā”. Sēdes sākumā SIA „Iecavnieks” priekšsēdētāja vietniece I.Grudovska iepazīstināja ar uzņēmuma darbības un attīstības rādītājiem, pēcāk ar referātiem uzstājās vairākas LLU Biotehnoloģijas un veterinārmedicīnas zinātniskā institūta „Sigra” darbinieces – zinātniskā sekretāre Dr.med.vet. I. Zītare „Ekstrudēto rapša raušu izmantošana liellopu ēdināšanā”, vadošā pētniece Dr.agr. V. Krastiņa „Ekstrudēto rapša raušu izmantošana broilercāļu ēdināšanā” un vadošā pētniece Dr.biol. Ī.Vītiņa „Ekstrudēto rapša raušu izmantošana dējējvistu ēdināšanā”. Pēc ziņojumiem tika dota iespēja apskatīt SIA „Iecavnieks” ražotni.

29. maijā LZA LMZN, LLMZA un LLU Biotehnoloģijas un veterinārmedicīnas zinātniskais institūts rīkoja izbraukuma sēdi uz a/s „Smiltenes piens”. Sēdi atklāja LZA īstenais loceklis, profesors Dr.habil.agr., Dr.med.vet. Aleksandrs Jemeļjanovs, norādot, ka jau iepriekš ir pārliecinājies par a/s „Smiltenes piens” augstajiem kvalitātes standartiem, kā arī veselīgo produkciju. A/s „Smiltenes piens” izpilddirektore I.Bogdanova iepazīstināja klausītājus ar uzņēmuma vēsturi, darbības rādītājiem un nākotnes plāniem. Šobrīd pēc piena iepirkuma apjoma a/s „Smiltenes piens” ir septītais piena pārstrādes uzņēmums Latvijā, bet pēc puscieto sieru ražošanas apjoma – trešais lielākais siera ražošanas uzņēmums Latvijā. Apmēram 70% produkcijas realizē Latvijas tirgū, uz Krieviju eksportē 17 % produkcijas. Izbraukuma sēdes dalībniekiem bija iespēja pārliecināties par a/s „Smiltenes piens” augstajiem kvalitātes standartiem, kas nodrošina ļoti vērtīgu produkciju. A/s „Smiltenes piens” ražotais Holandes un Krievijas siers pagājušajā gadā ieguva pirmās vietas savā grupā Latvijas piensaimnieku centrālās savienības rīkotajā sieru skatē. A/s „Smiltenes piens” produkcijai nav pievienoti augu tauki. Pilnpiena produkti tiek ražoti tikai pēc pasūtījuma un noliktavās netiek uzkrāti, tādējādi patērētājs produkciju vienmēr saņem svaigu.

31. maijā tika organizēta izbraukuma sēde uz Latvijas Valsts augļkopības institūtu, temats „Augļkopības problēmas Latvijā”.
Sēdes laikā tika nolasīti trīs zinātniskie referāti – Latvijas Valsts augļkopības institūta direktore Dr.biol. Edīte Kaufmane „Dažādu potcelmu ietekme uz plūmju šķirņu augšanu un ražu”, Ph.D. Inga Moročko „Zemeņu sakņu un stublāja pamatnes puves ierosinātāja Gnomonia fragariae iekļūšana saknēs un saimniekauga kolonizācija” un Mg.biol. Gunārs Lācis, „Molekulāro metožu pielietošana Latvijas augļaugu ģenētisko resursu izpētē”.

Noslēgumā institūta pārstāvji iepazīstināja ar Latvijas Valsts augļkopības institūta iegādāto tehniku, kā arī augļu dārziem. Izbraukuma sēdes ar izmēģinājumu apskati un jauno zinātnieku informāciju par eksperimentu izpildes gaitu tika organizētas arī vairākos citos institūtos:
13. jūnijā – izbraukuma sēde uz SIA „Latgales lauksaimniecības zinātnes centrs”. Tās laikā klātesošie tika iepazīstināti ar centra darbības rādītājiem, kā arī nākotnes iecerēm. Ziņojumus par saviem sasniegumiem sniedza centra jaunie pētnieki. Noslēgumā tika nodrošināta centra izmēģinājumu lauku apskate. Sēdes dalībnieki vienojās, ka būtu jāstimulē centra statusa izmaiņas, paredzot tam patstāvīgu finansējumu un tādējādi ļaujot konkurēt ar citiem zinātniskajiem institūtiem, jo darbinieku kvalifikācija ir augsta un sasniegumi – ievērojami.

Aizgājušajā gadā tika rīkotas arī vairākas citas izbraukuma sēdes:

20. jūnijā Zemkopības zinātniskajā institūtā, sēdes noslēgumā forsaita diskusija par uzņēmējdarbības attīstības iespējām lauku rajonos;

22. jūnijā Pūres Dārzkopības pētījumu centrā;

29. jūnijā Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūtā.

30. jūnijā LLU Mācību un pētījumu saimniecībā „Vecauce” norisinājās 15 gadu jubilejas kopsapulce, kuras organizēšanā dalību ņēma arī LZA LMZN pārstāvji. Diskusijas laikā Dr. Artūrs Puga un profesors Dr.habil.sc.ing. Pēteris Rivža informēja par Eiropas Komisijas Pētniecības ģenerāldirektorāta un Eiropas Komisijas Lauksaimniecības zinātniskās pētniecības pastāvīgās komitejas (SCAR) organizētās konferences „Pretim lauksaimniecības pētījumu nākotnes izaicinājumiem Eiropā” (noslēdzās šī gada 27. jūnijā Briselē) galvenajiem rezultātiem.

LLMZA kopsapulcē piedalījās arī pārstāvis no Igaunijas Lauksaimniecības akadēmijas – Dr. Heldurs Petersens (Heldur Petersen), stiprinot abu institūciju sadarbību.

Ņemot vērā vairāku zinātnisko institūciju pārstāvju jautājumus par zinātniskajām institūcijām piešķirtā finansējuma sadalījumu 2008. gadā, LZA LMZN
17. jūlijā organizēja sēdi, kurā piedalījās LR izglītības un zinātnes ministre un vienlaicīgi arī LLMZA prezidente, akadēmiķe Baiba Rivža, LR Izglītības un zinātnes ministrijas Zinātnes, tehnoloģiju un inovāciju departamenta direktore Dr.biol. Maija Bundule.

28.–30. augustā Latvijā uzturējās trīs Eiropas Lauksaimniecības, pārtikas un dabas zinātņu akadēmijas apvienības vadošās valsts – Rumānijas pārstāvji ar mērķi pārrunāt Apvienības konferences „Renewable energy resources, production and technologies” („Atjaunojamie enerģijas resursi, produkcija un tehnoloģijas”) organizēšanu, kas paredzēta Latvijā 2008. gada 28.–31.maijā. Vizītes laikā viņi tikās gan ar LZA LMZN pārstāvjiem (B. Rivža, I. Sloka), gan apmeklēja LLU, Latvijas Valsts augļkopības institūtu un LLU MPS „Vecauce”. Vizītes noslēgumā Rumānijas viesi pārrunāja aktualitātes zinātnē ar LZA viceprezidentu, akadēmiķi Dr.habil.sc.ing. Juri Jansonu.

Ievērojot Zemkopības ministrijas prasību, zinātniskajām institūcijām ir jānodrošina publiski pieejama informācija par Zemkopības ministrijas finansētajiem vai līdzfinansētajiem projektiem, kā arī iegādātajām laboratorijas iekārtām. Līdz ar to 7. septembrī sadarbībā ar LLU, LZA LMZN organizēja semināru par informācijas ievietošanas iespējām datubāzē. Datubāze tika izstrādāta un pilnveidota LZA un LLU īstenotā projekta „Forsaitu speciālistu tīkla pielietojums lauku politikas atbalstam un lauksaimniecības zinātnes pētījumu un iekārtu datubāzes pilnveidošana” ietvaros un finansēta no Zemkopības ministrijas un LLU līdzekļiem.
25. septembrī norisinājās LZA LMZN sēde, kuras laikā tika izskatītas korespondētājlocekļu un īsteno locekļu kandidatūras un noklausīti referāti. Pēc sēdes LMZN un LLMZA pārstāvji tikās ar Polijas zinātnisko institūciju un ministriju pārstāvjiem, lai pārrunātu iespējamo nākotnes sadarbību saistībā ar Latvijas palīdzību trešās Pasaules valstīm.
11. oktobrī
Balvu rajona padomē, 12. oktobrī Ludzas rajona padomē, 26. oktobrī Rīgā, Zemkopības ministrijā, 8. novembrī Rēzeknes rajona padomē un pēcāk Jēkabpils rajona padomē, 15. novembrī Krāslavas rajona padomē un Preiļu rajona padomē norisinājās Zemkopības ministrijas finansētā projekta „Forsaita speciālistu tīkla pielietojums lauku politikas atbalstam un lauksaimniecības pētījumu un iekārtu datu bāzes pilnveidošana” ietvaros organizēti semināri, kuru galvenais uzdevums bija nodrošināt informāciju par pašreizējo situāciju un iespējamiem uzlabojumiem uzņēmējdarbības jomā attiecīgajos rajonos. Semināros piedalījās rajonu padomju, pašvaldību, zemnieku saimniecību, uzņēmēju, Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra pārstāvji un citi interesenti. Kopumā semināros piedalījās aptuveni 150 dalībnieku.

Kā tradicionāli katru gadu, novembra pirmajā ceturtdienā (1. novembrī) LZA LMZN pārstāvji piedalījās seminārā „Ražas svētki Vecaucē – 2007”. Semināra moto: „Mēs – Latvijas laukiem". Pasākuma programmā tika iekļauts zinātniskais seminārs, vasaras izmēģinājumu apskašu noslēgums un saviesīgs pasākums. „Ražas svētki – Vecaucē" notika jau septīto reizi un ir kļuvis par iemīļotu un plaši apmeklētu pasākumu. 4. decembrī norisinājās LZA LMZN un LLMZA prezidija kopsēde. Ar referātu „Vīnogu selekcija Latvijā” uzstājās Dr.biol. Gunvaldis Vēsmiņš, kurš informēja par vīnogu selekcijas attīstības vēsturiskajām tendencēm, norādot, ka jau pēc kara Latvijā bija aptuveni 2000 vīnogu šķirņu un hibrīdu.
23. novembrī Rīgā, Lielajā ģildē zemkopības ministrs Mārtiņš Roze un vides ministrs Raimonds Vējonis paziņoja konkursa „Sējējs-2007" laureātus un citu nomināciju saņēmējus – lauksaimniekus, lauku uzņēmējus, zinātniekus, jaunos zemniekus, mazpulcēnus, kā arī balvas „Par mūža ieguldījumu" ieguvējus. Konkursa sadaļas „Zinātne lauku attīstībai” iesniegto darbu vērtēšanā, sadarbībā ar LLMZA, līdzdarbojās arī LZA LMZN pārstāvji. Apakšgrupā „Zinātnieki” laureāta balvu par darbu „Lauksaimniecības dzīvnieki un to produkcija bioloģiskajā lauksaimniecībā” saņēma LLU Biotehnoloģijas un veterinārmedicīnas zinātniskā institūta „Sigra” kolektīvs, tai skaitā LZA īstenais loceklis, profesors Dr.habil.agr., Dr.med.vet., Aleksandrs Jemeļjanovs. Apakšgrupā „Topošie zinātnieki” atzinības balvu ir ieguvis LZA korespondētājlocekles, profesores Dr.habil.biol. Edītes Birģeles doktorantes Aijas Ilgažas darbs „Govs Bos Taurus kuņģa funkcionālā attīstība agrīnajā postnatālajā ontoģenēzē”.

Izmaiņas nodaļas locekļu sastāvā

Nodaļas sastāvs ir papildinājies ar jaunievēlētām korespondētājloceklēm – Dr.habil.sc.ing. Tatjanu Dižbiti un Dr.biol. Edīti Kaufmani.

Diemžēl 2007.gada 23. jūnijā mūs visus pārsteidza ziņa, ka pēkšņi mūžībā aizgājis LZA korespondētājloceklis, Latvijas Lauksaimniecības universitātes profesors, valsts emeritētais zinātnieks, profesors Ansis Zīverts.


Nodaļas priekšsēdētāja p.i. Arnis Treimanis
Zinātniskā sekretāre Ieva Brence

Powered by Elxis - Open Source CMS