LATVIJAI UN SAVAI DZIMŠANAS DIENAI

8-05-2009
zv/zv385-1.JPG 

Ietilpīgs un precīzs nosaukums. Ar to 28. aprīlī LZA izstāžu galerijā atklāja LZA goda locekļa Induļa Ojāra Rankas 75. jubilejas izstādi. Vērienīgi. Īpatni un skaisti. Fotoplakātos redzami mākslinieku iedvesmojušo laikabiedru portretu zīmējumi un tad atveide akmenī, granītā. Akadēmiķis Jānis Stradiņš, komponisti Maija Einfelde un Pēteris Vasks. Patriotisma un Tēvzemes mīlestības motīvs dzejniekam Andrejam Eglītim veltītajā memoriālā Ļaudonas kapos, “Jaunais Lāčplēsis” un izteiksmīgs Fritjofa Nansena skatiens. Mēs zinām, ka mākslinieks pārvalda dažādas tehnikas, taču 32 Lāčplēša kara ordeņa kavalieru portreti pārsteidza ikvienu.  

Siltā apsveikumu, pateicību un apbrīnas vārdu straume, no Turaidas muzejrezervāta atvestā dziesma, cerams, dos jubilāram spēku un enerģiju jaunām iecerēm. Skatītāji jutās iepriecināti par mākslas baudījumu un gandarīti par autora mīļo atzīšanos, ka klātbūtne Zinātņu akadēmijā un Turaidā viņu “uzlādē”.

Priecāsimies par šo izstādi, par tēlniecību Mārupītes dabas parkā, gaidīsim lielo izstādi Dzelzceļa muzejā un vēlēsim meistaram:

Ad multos annos!

I. T.

Powered by Elxis - Open Source CMS