Latvijas zinātnieču izcilie panākumi starptautiskā izgudrotāju forumā

21-05-2009
zv/zv386-4.JPG

zv/zv386-5.JPG

Trīs medaļas un WIPO balva. Dr. pharm. M. Dambrova (pa kreisi) un Dr.sc.ing. I. Ļašenko ar Korejas Starptautiskajā sieviešu izgudrotāju izstādē forumā KIWIE 2009 iegūtajiem augstajiem apbalvojumiem
E. Liepiņa foto

Dienvidkorejas galvaspilsētā Seulā no 1. līdz 4. maijam norisinājās Korejas Starptautiskā sieviešu izgudrotāju izstāde–forums (KIWIE 2009). Pasākums pulcēja vairākus simtus dalībnieču gan no Dienvidkorejas un tās kaimiņvalstīm, gan Eiropas pārstāves no Somijas, Zviedrijas, Igaunijas, Polijas, Moldovas, Lielbritānijas, Slovēnijas, Bosnijas un Hercegovinas. Latviju tajā pārstāvēja Dr.sc.ing. Inga Ļašenko (Rīgas Tehniskās universitātes Biotekstilmateriālu zinātniskās pētniecības laboratorijas vadošā pētniece) un Dr.pharm. Maija Dambrova (Latvijas Organiskās sintēzes institūta Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijas vadītāja). Piedalīšanos KIWIE2009 finansiāli atbalstīja RTU, Latvijas Republikas Patentu valde un pasākuma organizatori, Korejas sieviešu–izgudrotāju asociācija. Latvijas pārstāves mājās atgriezās ar atzinības rakstiem un pilnu medaļu komplektu.  I. Ļašenko par kompresijas izstrādājumiem ar sudraba pavedienu un kompozītajiem dzintara pavedieniem tika atzīmēta ar Pasaules intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO) Zelta medaļu par inovāciju un KIWIE Zelta medaļu. Sudraba un bronzas godalgas saņēma arī M. Dambrova par optisko izmēru dažādo farmakoloģisko īpašību pētījumiem un jaunu metodi šūnu enerģijas metabolisma regulēšanā.

Korejas starptautiskā sieviešu izgudrotāju organizācijas atšķirības zīme ir košs taurenītis, kas simbolizē mērķi – sākt ar trauslu mazumiņu, kas tālāk attīstoties var mainīt pasauli. Izstādē varēja apskatīt gan pārtikas preces, apģērbus, dažādas mājsaimniecības lietas, gan zinātniskos izgudrojumus, pie kam pēdējos lie-lākoties pārstāvēja Eiropas zinātnieces. Pasākuma mērķis bija veicināt izgudrošanas kultūru kā ikdienas dzīves sastāvdaļu, lai iedrošinātu to atcerēties gan virtuvē saimnieciskos darbus veicot, gan vispār sadzīvē. Tā kā izstādi varēja apmeklēt bez maksas jebkurš interesents, visdažādākajiem cilvēkiem bija iespējams iepazīties ar izgudrojumiem, kā arī aprunāties ar izgudrotājām. Foruma uzstāšanās ļāva sekot vairāku sieviešu dzīvesstāstiem, kas varētu iedvesmot klausītājus novērtēt savus mazākos vai lielākos izgudrojumus, meklēt finansējumu to attīstīšanai un rūpēties ar to intelektuālā īpašuma aizsardzību. Dienvidkorejas paraugs rāda, ka pateicoties nevalstisko organizāciju atbalstam ir iespējams padarīt vienkāršāku intelektuālā īpašuma aizsardzības procesu, kas ļauj uzņēmējdarbībā iesaistīt plašākus iedzīvotāju slāņus. Visi pasākuma dalībnieki bija vienisprātis, ka īpaši ekonomiskās nelīdzsvarotības laikā inovācijas un izgudrotāja gars palīdz izstrādāt nebijušus produktus, dibināt jaunus uzņēmumus un veicināt valsts attīstību.

Latvijas dalībnieču panākumi liecina, ka mūsu valsts zinātnieču darbs tiek augsti novērtēts pasaulē. Liela pateicība atbalstītājiem Latvijas Republikas Patentu valdei, RTU un LZA, kas ļāva pārstāvēt mūsu valsts zinātnes sasniegumus un apliecināt Latviju kā inovācijām bagātu zemi starptautiskā līmenī.

M. Dambrova, I. Ļašenko

Pēdējā atjaunošana 21-05-2009
Powered by Elxis - Open Source CMS