Skaistums – gudrībai

21-05-2009

zv/zv386-1.JPG
Līga Zvejniece, Karīna Siliņa un Tatjana Glaskova
kopā ar Goda patronesi Vairu Vīķi-Freibergu
A.Edžiņas foto
 

Nebijis notikums – redzēt vienkopus 15 jaunas, skaistas un gudras zinātnieces – L’OREAL Latvijas stipendijas “Sievietēm Zinātnē” 5 gadu laureātes, kuru dabisko daili prasmīgi papildinājusi L’OREAL elegantā kosmētika (elegantā tādēļ, ka ir redzams tikai rezultāts, nevis līdzekļi, ar kādiem tas panākts). 8. maijā Latvijas Zinātņu akadēmijā svinīgi tika pasniegtas kārtējās trīs stipendijas “Sievietēm Zinātnē”, kuras dzīvības zinātnēs un materiālzinātnēs nu jau piekto gadu piešķir L’OREAL Latvija ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu.

Nav par skādi piebilst, ka stipendija, kas paredzēta kāda noteikta pētījuma veikšanai un/vai disertācijas uzrakstīšanai, nav mazā – Ls 4000. Svinīgajā ceremonijā piedalījās stipendijas Goda patronese akadēmiķe Vaira Vīķe–Freiberga.  

Kuras tad ir tās laimīgās, kas godu un materiāli nodrošinātu gadu nopelnīja 33 kandidāšu konkurencē? Nopietno zinātnieču (zinātņu doktores līdz 40 gadu vecumam) kategorijā stipendiju saņēma medicīnas zinātņu doktore Līga ZVEJNIECE, Latvijas Organiskās sintēzes institūta Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijas pētniece, pētījumam “Jaunu pretsāpju zāļu vielu meklējumi”, lai atklātu savienojumus, kas, iespējams, ne tikai bloķētu neiropātiskās sāpes, bet arī atjaunotu un uzlabotu nervu šūnu darbību. Ar Dr. Līgas Zvejnieces darbu klātesošos iepazīstinājs 2006. gada stipendiāte LZA kor.loc. Maija Dambrova.

Jauno zinātnieču grupā, kurā ietilpst doktores un doktorantes, jaunākas par 35 gadiem, dzīvības zinātņu kategorijā stipendija piešķirta bioloģijas maģistrei no Latvijas Biomedicīnas studiju un pētījumu centra Karīnai SILIŅAI, kura šobrīd strādā pie doktora disertācijas par tēmu “Autoantivielu pielietojums audzēju serodiagnostikas, prognostikas un jaunu terapijas pieeju izstrādē”. Viens no darba mērķiem ir izstrādāt ērtu audzēju agrīnas diagnostikas testu, kas ļautu ārstēšanu uzsākt laicīgāk un, protams, veiksmīgāk. Karīnu Siliņu raksturoja viņas darba zinātniskā vadītāja, L’OREAL pirmā stipendiāte (2005) Dr. Aija Linē.

Fizikas maģistre Tatjana GLASKOVA pārstāv jaunās zinātnieces, kas strādā materiālzinātnēs. Viņa ir LU Polimēru mehānikas institūta zinātniskā asistente un izstrādā disertāciju par tēmu “Polimēru nanokompozītmateriālu termofizikālo un mehānisko īpašību eksperimentālā izpēte un modelēšana”, kas ļautu novērtēt perspektīvu nanokompozītmateriālu stabilitāti pret apkārtējās vides ietekmi un paplašināt to lietošanu tehnikā un būvniecībā. Raksturojot šo pētījumu virzienu kā vienu no visperspektīvākajiem, institūta direktors akadēmiķis Juris Jansons teica, ka viņu institūtā ar jaunajiem īpaši neauklējas – iemet kā kaķēnus ūdenī. Ja izpeld – labi, ja neizpeld – arī labi... Tatjana peld labi.

Goda patronese akadēmiķe Vaira Vīķe–Freiberga, sveikdama stipendiātes, informēja par ES lielu līdzekļu – 7,5 miljardi eiro – piešķīrumu zinātniekiem brīvai un neatkarīgai pētniecībai, ja viņi vēlas savus pētījumus veikt kādā no Eiropas zinātnes centriem, un aicināja Latvijas valdību neatņemt zinātnei to mazumiņu, kas tai ir iedots. “Vienalga, kādas krīzes un vētras nāktu pāri mūsu galvām, zinātnes vērtība un nozīme nekad nedrīkst tikt apšaubīta un atbalsta līmenis noslīdēt zem pieļaujamā,” teica V. Vīķe–Freiberga.

2008. gada stipendiātes Tatjana Voronkova, Ilze Aulika un Jolanta Pupure stāstīja par gadā paveikto. Līga Grīnberga, 2007. gadā doktorante, tagad jau doktore, novēlēja jaunajām stipendiātēm justies kā izredzētajām, jo, pateicoties mediju uzmanībai, cilvēki viņas ieraudzīs.

Kad visas bijušās un esošās stipendiātes nostājās kopīgai fotogrāfijai un mēs lūkojāmies šajās gaišajās, priecīgajās sejās, vienlaikus apzinoties, ka viņas ir savas zinātņu nozares esošās un topošās izcilības ne tikai Latvijas mērogā, rodas lepnums par nepārtraukti pulgoto valsti, kritizēto izglītības sistēmu un augstāko varas ešelonu pietiekami nenovērtēto zinātni, ja situācijā, kad Latvijā uz katriem 100 vīriešiem ir 116,9 sievietes (no LZA prezidenta Jura Ekmaņa teiktā), var uzplaukt tik skaisti zinātnes ziedi. Savukārt koncerns L’OREAL šogad ir trīskāršs jubilārs – atzīmē savu 100 gadu jubileju, 10 gadus, kopš pastāv starptautiskā stipendija “Sievietēm Zinātnē” un 5 gadus, kopš tā darbojas Baltijā.

zv/zv386-2.JPG

Z. K.

Pēdējā atjaunošana 21-05-2009
Powered by Elxis - Open Source CMS