Izstāde

4-10-2009

Pārdzīvojumi, kas saviļņo līdz sirds dziļumiem

zv/zv391-2.JPG  zv/zv391-3.JPGVēl tikai līdz piektdienai, 10. oktobrim Dzelzceļa muzejā var aplūkot LZA goda locekļa tēlnieka Induļa Rankas darbu personālizstādi “Ceļš”.  
 

“Laukakmeņu atrašana, atrakšana un atvešana saistās ar pārdzīvojumiem, kas saviļņo līdz sirds dziļumiem. Transportēšanas ekspedīcijas parasti noslēdzas manā darbnīcā vasaras naktīs, tā pret rīta pusi. Treileru un autokrānu vadītāji, buldozeristi pārguruši, sanervozējušies, līdz aizsmakumam iztrīdējušies par labākajiem uzkraušanas paņēmieniem, dažkārt apmainās ar krietni vien sālītiem vārdiem. Es katrreiz tikko turos kājās un esmu pusdzīvs no nervu sasprindzinājuma un smago, skabargaino tērauda trošu staipīšanas pa dubļiem, dabūjot laukakmeni līdz pacelšanai. Nekad jau neiztiek bez starpgadījumiem, bez aizķeršanās. Bet gala iznākumā jūtos laimīgs – atkal pāris jaunu laukakmeņu apmetušies uz turpmāko dzīvi manā darbnīcā” (no Induļa Rankas izstādes kataloga).

Laukakmeņu dzīvē sākas mākslas tapšanas brīnums, kura rezultātus redzam izstādē. Tas ir atskats uz mākslinieka mūža 75 gadiem un 40 gadiem granīta tēlniecībā. Neviļus apbrīnā jāiesaucas – vai tiešām to iespēj viens cilvēks savām rokām viņam atvēlētajā mūžā, kurš turklāt vēl sola ilgus radošus gadus, jo māksliniekam iesāktu darbu un ieceru pietiek. Sekmes Jums, cienījamo māksliniek!

Z.K.
A.Edžiņas foto

Pēdējā atjaunošana 4-10-2009
Powered by Elxis - Open Source CMS