Izstāde

23-10-2009

Kolekcija, kas liecina par rūpīgu dvēseles pētniecību

zv/zv392-6.JPG
Velta Kaltiņa un Roalds Dobrovenskis
A.Edžiņas foto
 
 

Tā, 13. oktobrī LZA izstāžu galerijā atklājot literātu Veltas Kaltiņas un LZA goda locekļa Roalda Dobrovenska foto izstādi “Sejas”, sacīja LZA prezidents Juris Ekmanis. Uz mums raugās pazīstami Latvijas kultūras cilvēki, rakstnieki, mākslinieki, mūziķi, daudzi LZA goda locekļi. 

Akadēmiķis Jānis Stradiņš, kurš Veltai Kaltiņai piedēvēja Roalda Dobrovenska “ievilkšanu” Latvijas kultūrā, atzina šo izstādi par lielu kultūras bagātību, jo “no malas labāk redzams”. Un rakstnieks, diriģents, redaktors Roalds Dobrovenskis bija viens no pirmajiem, kuram 1995. gadā piešķīra Latvijas pilsonību par “īpašiem nopelniem”, teica LZA Senāta priekšsēdētājs.

Autori ar smaidu atzina, ka foto medību dedzība sākusies pirms 36 gadiem, un rosinātāja bijusi tieši Veltas kundze. Tad viņi izstādēs daudzināti kā Kaltiņa/Dobrovenskis, vēlāk otrādi – Dobrovenskis/Kaltiņa, un bijis periods, kad teikts– Dobrovenskis. Kaut fotoaparāti abiem vienmēr līdzi un tiek turēti “kaujas gatavībā”. Tādi labdabīgie “paparaci”, apbrīnojami un apskaužami savā aizrautībā un labvēlībā pret “modeļiem”.

Es jau esmu ilggadējs Dobrovenska upuris – atzinās LZA goda loceklis Knuts Skujenieks, sniegdams Veltai Kaltiņai Intas kundzes veidotu rudens ziedu kompozīciju, – viņš mani vienmēr izmanto. Un jāsaka, meistarīgi. Nav retušas, nav “uzstādījuma”, nav pozas.

Sastopoties ar nesamākslotām, dabīgā interjerā tvertām mūsu laikabiedru sejām, mūs pārsteidz īstums, patiesība un skaistums. Un tas izsaka visu, arī slēptāko. Fotogrāfs atrod raksturu – tā Roalds Dobrovenskis. Trāpīgi teikts.

I. T.

Pēdējā atjaunošana 23-10-2009
Powered by Elxis - Open Source CMS