Latvijas zinātnieku ATKLĀTA VĒSTULE

23-10-2009

Valsts Prezidentam Valdim Zatleram, Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem,
Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim, izglītības un zinātnes ministrei Tatjanai Koķei,
finanšu ministram Einaram Repšem


PAR ZINĀTNES FINANSĒJUMU NO VALSTS BUDŽETA 2010.GADĀ

2009.gadā zinātnes finansējums no valsts budžeta, salīdzinot ar 2008.g., tika samazināts par 33%. Valstis, kuras domā par savu nākotni ilgtermiņā, izeju no globālās krīzes redz, ieguldot valsts budžeta līdzekļus zinātnē un inovācijās. Latvijas valdība rīkojas gluži pretēji – Finanšu ministrijas sagatavotajos priekšlikumos valsts budžetam paredzēts tālāks zinātnes finansējuma samazinājums 2010.gadā vēl par 42%, tādējādi 2010.gadā zinātne saņems 39% no 2008.gada finansējuma. Vienlaicīgi tiek gatavoti MK noteikumi, kas paredz pārtraukt valsts līdzfinansējumu ES struktūrfondu projektiem zinātnē. Tas viss ir klajā pretrunā gan ar valsts interesēm, gan starptautiskajām saistībām, ko tā uzņēmās, pievienojoties Lisabonas procesam.

Tik krass zinātnes finansējuma samazinājums neapšaubāmi novedīs pie daudzu zinātnisko institūciju likvidācijas, atsevišķu pētniecības virzienu novājināšanas vai pat galīgas izzušanas. Zinātnieki izmantos visas iespējas turpināt savu karjeru zinātnē ārzemēs. Zinātnes novājināšana atstās nevēlamu iespaidu uz augstākās izglītības kvalitāti, tiks traucēta augsti kvalificētu savu speciālistu sagatavošana Latvijas tautsaimniecībai, kas ne tikai neveicinās valsts attīstību, bet padarīs Latvijas ekonomiku atkarīgu no ārvalstu speciālistiem. Ar to ir apdraudēta Latvijas kā neatkarīgas, demokrātiskas, attīstītas valsts pastāvēšana.

Tāpēc mēs, šo vēstuli parakstījušie Latvijas zinātnieki, kategoriski pieprasām 2010.gada finansējumu zinātnei saglabāt vismaz 2009.gada līmenī, tādējādi nodrošinot kaut minimālas iespējas tās izdzīvošanai.

Vēstuli parakstīja: Andrejs Siliņš, Juris Ekmanis, Elmārs Grēns, Juris Jansons, Ivars Kalviņš, Leonīds Ribickis, Raita Karnīte, Pārsla Eglīte, Vija Kluša, Aleksandrs Jemeļanovs, Uldis Viesturs, Andris Šternbergs, Jānis Vētra, Benedikts Kalnačs, Ilga Jansone, Valentīna Skujiņa un vēl 1746 zinātnieki.

Visu zinātnieku uzvārdus var atrast LZP mājas lapā Internetā (www.lzp.gov.lv)

Pēdējā atjaunošana 23-10-2009
Powered by Elxis - Open Source CMS