Zinātnes popularizēšana sabiedrībā

21-05-2010

14. maijā LZA Mazajā zālē notika LZA FTZN organizēta sēde “Zinātnes popularizēšana sabiedrībā”. Par Astronomijas gada rezultātiem Latvijā un pasaulē referēja Dr.sc. comp. Mārtiņš Gills.

Par Astronomijas gada rezultātiem Latvijā un pasaulē 

Sēdes lēmums

ANO 62. Ģenerālā Asambleja 2009. gadu pasludināja par Starptautisko Astronomijas gadu pārliecībā, ka tam varētu būt izšķiroša nozīme sabiedrības apziņas paaugstināšanā par astronomijas un fundamentālo zinātņu nozīmi ilgtspējīgā attīstībā. Tas nozīmē – veicinot piekļuvi vispārējām zināšanām par dabaszinātnēm, izbaudot astronomijas piedāvāto atklāsmes prieku, spēcinot formālo un neformālo zinātņu apmācības procesus skolās, ar zinātnes centru, muzeju un citu atbilstošu līdzekļu palīdzību stimulēt studentu pieplūduma pieaugumu ilgtermiņā zinātnes un tehnoloģiju jomā.

Starptautiskais astronomijas gads SAG2009, kura ietvaros pasākumi notika 148 valstīs, netika uzskatīts par atsevišķu gadījuma rakstura notikumu, tas tika paredzēts kā līdzeklis, lai dibinātu sadarbības struktūras, veiktu ilgstošas pašpietiekamības aktivitātes un radītu inovatīvas koncepcijas astronomijas popularizēšanai.

Latvijā vairāk nekā 30 SAG2009 pasākumos, neskaitot regulāros debess demonstrējumus LU Astronomiskajā tornī un Starspace observatorijā Rāmkalnos, piedalījās vairāki tūkstoši apmeklētāju. Latvijas iedzīvotājiem interese par astronomijas jautājumiem ir, taču nav nodrošinātas pietiekamas iespējas to apmierināt un attīstīt. Skolu rīcībā ir 50 teleskopi, no kuriem aktīvi tiek izmantota tikai puse.

Ir pierādīts, ka noteicošo lomu sabiedrības attieksmē pret zinātni veido iespaidi un uzskati, kādi iegūti un izveidoti skolas gados. Tādējādi, lai atklātu potenciālus jauno pētnieku un inženieru talantus, ir nepieciešams dot iespēju interesantā un aizraujošā formā mācību procesā izzināt vismaz dažas zinātnes darbības sfēras un galvenās metodes.

Latvijas Zinātņu akadēmija uzskata, ka šādu lomu spēj veikt iepazīšanās ar astronomiju. Šī nodarbe satur labus priekšnosacījumus vizuāli bagātam stāstam par pasaules uzbūvi, cilvēces un zinātnes izaicinājumiem, kā arī kalpo par labu tiltu citu zinātņu apguvei.

zv/zv403-5.JPG
Latvijā izdotās pastmarkas un pirmās dienas zīmogs 
zv/zv403-6.JPG

Ko tur tādu var redzēt? 

Pēdējā atjaunošana 21-05-2010
Powered by Elxis - Open Source CMS