LZA izstāžu zāle. Vasara

8-07-2010

Ainava. 21. gadsimts. Latvija. Francija. Itālija

zv/zv405-3.JPG
Aleksejs Naumovs
A.Edžiņas foto
 
LZA prezidents Juris Ekmanis, atklājot LMA rektora profesora Alekseja Naumova darbu izstādi, sacīja: Nupat beidzās LZA Senāta sēde, kurā mēs runājām par bioloģisko daudzveidību. Secinājām, ka pasaule ir skaista un daudzveidīga, tikai vajag mācēt to saskatīti. Alekseja Naumova darbos pasaule ir skaista, krāsas košas, saule spoža un spilgta. Šajā izstādē ir daudz jaunu gleznu, tā sakot, pirmpublicējumi. Paldies, tas dara godu Zinātņu akadēmijai. Radošā darba procesā tā ir – kas dziļāk rok (iedziļinās), tam atklājas interesanta pasaule. Izsakot visnotaļ patiesu atziņu, prezidents uzdāvināja māksliniekam akadēmiķa Andra Caunes grāmatu “Rīgas arheoloģija”.  

Daugavpils Universitātes rektors LZA korespondētājloceklis Arvīds Barševskis: Pasaules skaistumu cilvēki reizēm tiešām nespēj saskatīt – vajag palūgt, lai kāds palīdz, to parāda. Kā LMA rektors profesors Aleksejs Naumovs ir tāds, uz kuru var vienmēr paļauties. Kā senāk mīlēja teikt militāristi – ar viņu var izlūkos iet.

LZA goda loceklis profesors Jānis Andris Osis: Par Alekseja Naumova gleznām runājot – tās ir pārsteidzošas, dinamiskas. Profesors Naumovs var aizbraukt uz jebkuru pasaules malu un brīvi improvizēt. Gleznas aizrauj gan ar dabu, gan ar arhitektūru. Arhitektūra – tā ir loģiski konstruēta ainava, un arī tā gleznās pasniegta apbrīnojami aizrautīgi.

LZA goda loceklis Jānis Streičs: Latvijas Mākslas akadēmija augstu tur Latvijas glezniecības labo skolu un slavu. Alekseja Naumova krāsas ir tik dzīvas, tik apbrīnojamas. Kādreiz profesori Eduards Kalniņš un Leo Svemps runāja, ka zaļo krāsu gleznā neizdodas, grūti uzlikt. Šeit (domāta glezna ar Sabiles Vīna kalnu) zaļā ir uzlikta diži.

LMA Mākslas vēstures institūta direktore Dr. art. Elita Grosmane: Zaļais tiešām labi izskatās kontrastā ar pelēkajām debesīm. Rektors Aleksejs Naumovs ir paraugs tam, ka cilvēks var daudz paveikt, ja daudz jādara. Laikā, kad LMA rit bakalauru, maģistru darbu aizstāvēšanas, notiek darbu skates, rektors parāda jaunus darbus un sarīko izstādi.

Profesoru kā atsaucīgu sadarbības partneri sveica Ingrīda Segliņa no izdevniecības “Zinātne” un Skaidrīte Naumova (izdevniecība “Madris”).

Aleksejs Naumovs: Darbi tapuši nesen – te Parīze maijā, te Monē dārzs, kurā, lai gleznotu, vajag saņemt atļauju. Skaista vieta– es gleznoju un pārņēma sajūta, ka tepat ir arī pats... Man bija gods mācīties pie profesora E. Kalniņa un šeit zaļajā krāsā ir rādīta Sabile, kur audzē vīnogas. Francija – Latvija– abās valstīs ir īpatnas, dažādas krāsu attiecības, gleznojot vajag prast tās saskatīt. Pirmoreiz gleznots Vezuvs un unikālā parādība – Itālijā sniegs – mākslinieks īsi iepazīstināja ar saviem darbiem, atvēlot skatītājiem baudīt dzirkstošo krāsu prieku un drosmīgo otas vēzienu, attēlojot pavasara ainas dienvidu zemēs. Kontrastam – melni pelēks Gaujas krasts, kur ūdeņos spoguļojas kūstošais sniegs. Prieks skatītājiem.

Nākamā gada pavasarī savus darbus parādīt apsolīja māksliniece Anita Paegle, apbrīnojami smalkā un visu iemīļotā bērnu grāmatu ilustratore.

I. T.


Osvalds Zvejsalnieks.
Baltā baznīca

zv/zv405-4.JPG
Osvalds Zvejsalnieks
A.Edžiņas foto
 
Tradicionāli pēc Senāta sēdes 2010. gada 29. jūnijā LZA izstāžu telpā tika atklāta jauna izstāde. Latvijas Mākslas akadēmijas profesors Osvalds Zvejsalnieks. “Baltā baznīca”. Latgales pilsētu ainavas, baznīcas negaidīti košā kolorītā. LZA prezidents Juris Ekmanis: Tikko beidzās LZA Senāta sēde, vasaras pilnbriedā runājām par Latvijas kultūras jautājumiem. Un turpinām izstādē. Šis ir gadījums, kad ar mākslinieku nav jāiepazīstina – profesors, Latvijas Tautas frontes aktīvists, LR Saeimas deputāts. Spilgta glezniecība.  

LZA Senāta priekšsēdētājs Jānis Stradiņš: Kad vulkāna pelnu dēļ netikām uz Grieķiju, aizbraucām uz Latgali. Un nedēļa tur bija ne mazāk rosinoša kā Atēnas. Katoliskās kultūras krāsas apvienotas tieši Rēzeknē. Osvalds Zvejsalnieks ir patriots, kas cēlis Latgali gaismā. Pazīstams ne tikai ar radošo darbu – Latgales Māras atjaunošana notika viņa vadībā, Rēzeknes Augstskolas darbs, Rēzeknes Mākslas skolas, Mākslas nama izveide ir viņa daļa. Varam teikt, ka visa vasara Zinātņu akadēmijā būs latvietības zīmē.

Akadēmiķe Maija Kūle: Skatot šo ekspozīciju, biju priecīgi pārsteigta – mākslinieks ienesis spēku, enerģiju, emocijas. Latgale ir enerģijas pilna, mākslinieks prot parādīt baznīcas iekšējo spēku. Baznīca dabā, pilsētā – tā ir dziļa vispārcilvēciska lieta.

LMA rektors profesors Aleksejs Naumovs: Osvalds Zvejsalnieks strādā dabā, un viņa spēks ir krāsās. Sarkanā baznīca uzrunā.

LZA goda loceklis režisors un mākslinieks Jānis Streičs: Sākumā man bija atturīga attieksme pret spilgtajām krāsām, naivismu. Un tajā pašā laikā – jo vairāk skatos, jo vairāk man patīk. Piemēram, agrā pavasarī Krāslavas pusē skatos – kādas neredzēti spilgtas krāsas! Filmā “Cilvēka bērns” Osvalds Zvejsalnieks bija mākslinieks. Paldies viņam par gara spēku! Visa Latgale ir spēcīga.

LZA goda loceklis gleznotājs Jāzeps Pīgoznis: Jau studiju gados Osvaldam Zvejsalniekam bija mērķis, orientēts uz krāsas spēku. Krāsas atrašanā mākslinieks ir liels meistars. Par mākslinieku saka tā – viņš izaug, veido vidi. Par mākslu – iesākot dabas atveidošanas ceļu – mākslinieks vai nu ir vai nav paredzams. Zvejsalnieks ir neparedzams. Viņa darbos tik daudz spēka, ticības, dvēseles, kas, skatot gleznu, piesaista. Profesionālisms.

Latvijas oficiālā laikraksta “Latvijas Vēstnesis” galvenais redaktors LZA goda loceklis Oskars Gerts: Raugoties uz šiem darbiem, atceros, ka bērnībā uzrakstīju dzejoli, kurā bija šādas rindas: “Nav lielu, mazu baznīcu, visas baznīcas ir baltas”.

LZA goda loceklis tēlnieks Andris Vārpa: Osvalda Zvejsalnieka darbos ir mākslā reti sastopams patiesums. Tas sajūsmina, aizrauj un uzrunā.

Latvijas Mākslinieku Savienības priekšsēdētājs Mārtiņš Heimrāts: Osvalds Zvejsalnieks ir Latvijas patriots. Rēzeknes mākslas skola ir viņa lolojums. Ir ļoti svarīgi, kas mākslas dzīvē notiek ārpus Rīgas.

LZA goda doktore folkloriste Māra Vīksna: Šodien ir Pēterdiena. Tas ir laiks, kad vasara iet uz briedumu. Jāņos, braucot uz Igauniju, visvairāk ugunskuru bija Latgalē. Mēs skatām šo izstādi kā liecību par Latgales spēku un briedumu.

Profesors Osvalds Zvejsalnieks: Turpinot akadēmiķi Jāni Stradiņu, aicinu jūs viesos uz mākslas namu. Akadēmijas bibliotēkai un jums dāvinu grāmatas par Latgales glezniecību, savu grāmatu un iestādes katalogu.

Karaliska dāvana. Un vitāla izstāde par nemainīgām vērtībām. Tā būs apskatāma visu vasaru.

I. T.

Pēdējā atjaunošana 8-07-2010
Powered by Elxis - Open Source CMS