LZA un BIRTI pārstāvji tiekas ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni

11-12-2015

3. decembrī norisinājās Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidenta Ojāra Spārīša un biedrības "Baltijas Inovatīvo pētījumu un tehnoloģiju institūts" jeb BIRTI padomes priekšsēdētājs Andrejs Ērglis tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni. Tikšanās laikā Valsts prezidentam tika iesniegta vēstule, kurā izteikts aicinājums atbalstīt sektorālas investīciju platformas izveidi un Latvijas augstākās izglītības, zinātnes un konkurētspējas programmas sagatavošanu iesniegšanai Eiropas Investīciju bankā, nodrošinot Latvijas attīstības projektu ilgtspēju un valsts ekonomisko izaugsmi.

Tikšanās laikā "biedrības BIRTI pārstāvji izklāstīja savu redzējumu, kā veidot sektorālu investīciju platformu - speciālam mērķim veidotu līgumu vairāku projektu finansēšanai. Tas ļautu sagatavot augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju konkurētspējas programmu iesniegšanai Eiropas Investīciju bankai un pretendēt uz Eiropas stratēģisko investīciju fonda (ESIF) līdzekļiem, kas veido pamatu Investīciju plānam Eiropai (kurš paredzēts, lai sekmētu ilgtermiņa ekonomikas izaugsmi un konkurētspēju).

Prof. Andrejs Ērglis skaidroja, ka ES struktūrfondos paredzētā atbalsta izmantošanai nepieciešams valsts finansējums, kurš Latvijas budžeta plānā nav paredzēts. "Lai arī iesaiste tā sauktajā Junkera investīciju plānā veicinās Latvijas attīstības projektu ilgtspēju un sekmēs valsts ekonomisko izaugsmi, zināms, ka tuvākajos gados būs nepieciešams nodrošināt līdzfinansējumu augstākās izglītības, zinātnes, tehnoloģiju attīstības un veselības aprūpes infrastruktūrai 178,8 miljonu eiro apmērā, tādējādi plānoto projektu realizācijai zinātniskajām institūcijām būs jāpiesaista kredītresursi," uzsvēra A.Ērglis, atgādinot, ka arī struktūrfondu tehnoloģiju attīstības un inovāciju infrastruktūras izveidei papildu nepieciešami vēl līdz 400 miljoniem eiro.

BIRTI pārstāvji arī atgādināja, ka pašlaik zinātnes un uzņēmējdarbības sadarbība ir kritiski zemā līmenī. "Diemžēl bieži Latvijā izgudrojumi paliek tikai ‘papīru' līmenī, jo valstī nav ražotāju, kas spētu komercializēt zinātnieku idejas. Tā kā mūsu uzņēmumiem trūkst gan prasmju, gan finansējuma, lai Latvijā radītu inovatīvo izgudrojumu prototipus, bieži strādājam citu valstu labā, izmantojot viņu laboratorijas," norādīja LZA prezidents Ojārs Spārītis."

Plašāk: Valsts prezidents atbalsta zinātnieku centienus integrēt pētījumus ražošanā (03.12.2015)

Fotogalerija (03.12.2015.)

Ilze Stengrevica
sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Zinātņu akadēmija
Akadēmijas laukums 1
e-pasts:
tālrunis: 67223567
fakss: 67821153
www.lza.lv
twitter.com/LZA_LV

Powered by Elxis - Open Source CMS