Latvijas pētniecības un inovācijas stratēģiskā padome iesaka veikt reformas zinātnes organizatoriskajā sistēmā

14-12-2015

Š.g. 11. decembrī Ministru kabinetā notika Latvijas pētniecības un inovācijas stratēģiskās padomes (LPISP) sēde, kuras laikā Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai tika iesniegta vēstule, ko LPISP ekspertu darba grupas vārdā parakstījis Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis. Vēstulē pausta LPISP gatavība "sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) izstrādāt priekšlikumus likumdošanas un normatīvo aktu grozījumiem, kas optimizētu Latvijas zinātnes stratēģiskās attīstības un administrēšanas sistēmu, nostabilizētu LPISP, Latvijas Zinātnes padomes (LZP) un LZA lomu Latvijas zinātnes organizatoriskajā sistēmā un virzītu tās apspriešanai kādā no tuvākajām LPISP sēdēm."

Vēstulē pausta nepieciešamība Zinātniskās darbības likumā skaidri definēt un nostiprināt LPISP, LZP un LZA vietu Latvijas zinātnes organizatoriskajā sistēmā, nosakot šo institūciju juridisko statusu, pienākumus un tiesības, kas kopā ar definētu finansējuma bāzi ļautu veidot efektīvu sadarbību ar IZM, jo šobrīd konstatējamā izpildvaras nevarība nozīmīgāko zinātnes administrēšanas procesu vadībā un nespēja bez kļūdām un stratēģiski tālredzīgi plānot zinātnes attīstības programmas, budžetu, sekmīgi risināt sistēmas veidošanas jautājumus, neveicina Latvijas zinātnes kā ekonomiskā potenciāla efektīvu attīstību.

Papildu informācija: Ministru prezidente ar zinātniekiem pārrunās finanšu atbalstu jaunu ārstniecības metožu un inovācijas projektu izstrādei (10.12.2015.) 

Ilze Stengrevica
sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Zinātņu akadēmija
Akadēmijas laukums 1
e-pasts:
tālrunis: 67223567
fakss: 67821153
www.lza.lv
twitter.com/LZA_LV

Powered by Elxis - Open Source CMS