LZA, SIA "ITERA Latvija", a/s "Latvijas Gāze" un RTU Attīstības fonda balvas piešķirtas sešiem zinātniekiem un praktiķiem

16-06-2016

Šodien, 16. jūnijā Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) notika svinīgā LZA, SIA "ITERA Latvija", a/s "Latvijas Gāze" un RTU Attīstības fonda balvu piešķiršanas ceremonija.

LZA, SIA "ITERA Latvija" un RTU Attīstības fonda balvu piešķir ievērojamiem Latvijas zinātniekiem un praktiķiem par izcilu veikumu vai mūža devumu vides, zemes un ģeogrāfijas zinātnēs vai par nozīmīgu vides izstrādes sistēmu veicināšanu. Pirmo reizi balva tika piešķirta 2001. gadā. Līdz šim balvu saņēmuši jau 28 zinātnieki un praktiķi.

Līgums par balvas piešķiršanu ar a/s "Latvijas Gāze" tika parakstīts 2002. gada 7. maijā, un jau 2002. gada 19. jūnijā tika pasniegtas pirmās balvas. Balvas nodibināšanas mērķis bija veicināt Latvijas zinātnes un moderno tehnoloģiju attīstību gāzes, siltumtehnikas un ar tām saistītās ķīmijas tehnoloģijas nozarēs un novērtēt Latvijas zinātnieku, praktiķu un topošo zinātnieku (doktorantu) devumu šajos procesos, kā arī īpaši veicināt un atbalstīt medicīnas zinātņu jomā sirds ķirurģiju un kardioloģiju. Kopš 2009. gada balvas piešķir arī par sasniegumiem orgānu transplantācijā. Līdz šim balva tikusi piešķirta 31 zinātniekam.

Jāatzīmē, ka gan LZA līguma ar SIA "ITERA Latvija", gan līguma ar a/s "Latvijas Gāze" trešais partneris sākotnēji bija Latvijas Izglītības fonds, kamēr RTU Attīstības fonds pārņēma tā mandātu (kopš 2006. un 2009. gada attiecīgi).

Šogad LZA, SIA "ITERA Latvija" un RTU Attīstības fonda balva tika piešķirta Latvijas Lauksaimniecības universitātes pētniecei Dr.arch. Unai Īlei par darbu "Dzīvojamo rajonu iekškvartālu ainaviskā kvalitāte Latvijas pilsētās" un Dr.biol. Lailai Ikasei par darbu kopu "Dārzkopības zinātne videi draudzīgu augļu dārzu izveidē".

LZA, a/s "Latvijas Gāze" un RTU Attīstības fonda balva par ieguldījumu paaugstināta riska donoru orgānu transplantācijas attīstībā šogad piešķirta sertificētam ārstam-transplantologam Dr.med. Jānim Jušinskim, savukārt balva par mūža devumu gāzes, siltumtehnikas un ar tām saistītās nozarēs par viņa izstrādāto un sekmīgi realizēto jauno pētījumu un studiju virzienu "Modernās nulles enerģijas ēkas" - RTU Siltuma, gāzes un ūdens tehnoloģijas institūta profesoram Anatolijam Borodiņecam.

Balva radošam praktiķim gāzes, siltumtehnikas un ar tām saistītās nozarēs piešķirta RTU pētniecei Jeļenai Tihanai par  promocijas darbu "Apkures sistēmu konstruktīvie risinājumi pie zemas temperatūras siltuma avotiem", savukārt jaunā zinātnieka balva par pētījumiem nieru transplantācijā no donoriem pēc sirdsdarbības apstāšanās piešķirta sertificētam ķirurgam-transplantologam un Rīgas Stradiņa universitātes Transplantoloģijas laboratorijas pētniekam Aleksandram Maļcevam.

Kopumā šogad balvas saņēma seši zinātnieki un praktiķi.

Informācija sagatavota sadarbībā ar RTU Attīstības fonda Projektu vadītāju Santu Jakobsoni (e-pasts: ; tālr.: +371 27008804)

Papildu informācija

Piešķirtas LZA, SIA "ITERA Latvija", a/s "Latvijas Gāze" un RTU Attīstības fonda balvas zinātniekiem un praktiķiem (09.06.2015.)

Ilze Stengrevica
sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Zinātņu akadēmija
Akadēmijas laukums 1
e-pasts:

tālrunis: 67223567
fakss: 67821153
www.lza.lv
twitter.com/LZA_LV

Pasakumi/IMG_4025_1a.jpg 
No kreisās pirmajā rindā: Anatolijs Borodiņecs, Jeļena Tihana, Una Īle, Laila Ikase, Jānis Jušinskis; otrajā rindā: Pēteris Ločmelis (SIA "Itera Latvija" viceprezidents), Artūrs Zeps (RTU Attīstības fonds), Adrians Dāvis (a/s "Latvijas Gāze" pārstāvis), Ojārs Spārītis, Ivars Knēts (RTU Attīstības fonds)

Pēdējā atjaunošana 16-06-2016
Powered by Elxis - Open Source CMS