Piešķirtas Latvijas Zinātņu akadēmijas, VAS "Latvijas Dzelzceļš" un RTU Attīstības fonda 2016. gada balvas zinātnē

5-08-2016

Šodien, 5. augustā Latvijas Dzelzceļa muzejā notika svinīgā Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA), VAS "Latvijas Dzelzceļš" un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Attīstības fonda 2016. gada balvu zinātnē pasniegšanas ceremonija. LZA prezidents Ojārs Spārītis, sveicot balvu laureātus, salīdzināja vilciena lokomotīves prožektora gaismu tumsā ar to gaismu, ko sniedz Latvijas lielākā loģistikas uzņēmuma atbalsts zinātnei.

Balvu konkursam šogad tika iesniegti seši pieteikumi, no kuriem ekspertu komisija, pamatojoties uz balsošanas rezultātiem, nolēma piešķirt trīs balvas. Nominācijā "Ievērojamam zinātniekam vai dzelzceļa praktiķim par izcilu darba veikumu vai mūža devumu Latvijas dzelzceļa transportā" balvas saņēma Gaļina  Semjonova un Dijs Sergejevs. Savukārt, nominācijā "Topošajam jaunajam Latvijas dzelzceļa speciālistam par pētījumiem Latvijas dzelzceļa transporta nozarē" par balvas laureātu kļuva Einārs Jaunzems.

Gaļina Semjonova strādā Latvijas dzelzceļā kopš 1976. gada.  Viņas darba pienākumos ir visu Latvijas dzelzceļa koncerna darbaspēka izmaksu jautājumu analīze un normatīvo dokumentu izstrādē, uzņēmumu resursu pārvaldības sistēmas (SAP) uzskaites un atskaišu pilnveidošanā. Kā vadītāja Gaļina Semjonova iemantoja kolēģu cieņu un veicināja jauno darbinieku adaptāciju un izaugsmi. Lielā pieredze vienmēr ir viņai palīdzējusi operatīvi un radoši risināt darba problēmas.

Dijs Sergejevs kopš 1965. gada savas zināšanas un prasmes ir veltījis Dzelzceļa izglītības un zinātnes nozares attīstībai. Būdams Ļeņingradas dzelzceļa transporta inženieru institūta Rīgas filiāles direktors, viņš panācis pilnvērtīgu dzelzceļa transporta speciālistu sagatavošanu, atverot dienas nodaļu Rīga. Viņa vadībā zināšanas apguvuši simti augsti kvalificētu inženieri, kuri joprojām strādā VAS "Latvijas Dzelzceļš", kā arī sagatavoti 4 jauni inženierzinātņu doktori. Šobrīd D.Sergejevs vada 6 doktorantu apmācību.

Mg. Einārs Jaunzems 2014. gadā uzsāka darbu VAS "Latvijas Dzelzceļš" kā galvenais speciālists - tiltu būvinženieris Tehniskās vadības direkcijā.  Viņa pienākumos ietilpst inženiertehnisko būvju apsekošana un tehniskā stāvokļa novērtēšana. Viņa maģistra darba tēma - "Tēraudbetona kompozītmateriālu kolonnu aprēķina metožu salīdzinājums un analīze" ir tieši saistīta ar darbu VAS "Latvijas dzelzceļš". Einārs Jaunzems papildinājis zināšanas Zviedrijas Karaliskajā Tehnoloģiju institūtā aizstāvot maģistra darbu "Iespējamie iemesli un cēloņi pārmērīgai ūdens infiltrācijai Norra Lanken tuneļu sistēmā".


Ilze Stengrevica
sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Zinātņu akadēmija
Akadēmijas laukums 1
e-pasts:
tālrunis: 67223567
fakss: 67821153
www.lza.lv
twitter.com/LZA_LV

Foto: VAS "Latvijas Dzelzceļš"

Pēdējā atjaunošana 12-08-2016
Powered by Elxis - Open Source CMS