LNB aicina akadēmiskās aprindas pievienoties Aleksandrijas bibliotēkas draugu biedrībai

22-08-2016

Latvijas Zinātņu akadēmija (LZA) ir saņēmusi Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) direktora, LZA goda locekļa Andra Vilka vēstuli - aicinājumu LZA locekļiem pievienoties Aleksandrijas bibliotēkas draugu biedrībai un piedalīties biedrības dibināšanas sapulcē š.g. 2. septembrī plkst. 16, kas notiks Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

A.Vilks vēstulē informē, ka 2015. gadā Pasaules digitālās bibliotēkas (World Digital Library) partneru tikšanās laikā Aleksandrijā tika parakstīts sadarbības līgums starp Aleksandrijas bibliotēku (AB) un Latvijas Nacionālo bibliotēku. „Šī gada 1.-3. septembrī Rīgā viesosies AB direktors Dr. Ismails Serageldīns. Viņš apmeklēs Latvijas Nacionālo bibliotēku un 2. septembrī nolasīs atvērto lekciju Latvijas Universitātē.

AB direktora vizītes ietvaros mēs esam iecerējuši izveidot Aleksandrijas bibliotēkas draugu biedrību Latvijā. Šajā biedrībā mēs aicinām piedalīties Latvijas intelektuāļus, t.sk. Latvijā pastāvīgi dzīvojošos Tuvo Austrumu pārstāvjus, kuri ir iekļāvušies Latvijas sabiedrības dzīvē. Mēs aicinām piebiedroties dažādu nozaru (vēstures, valodu, literatūras, filozofijas, teoloģijas, politoloģijas u.c.) akadēmiskās vides, diplomātijas, politikas u.c. sabiedriskās dzīves pārstāvjus, kā arī kultūras un mākslas darbiniekus.

AB draugu biedrība Latvijā varētu sekmēt zināšanu un domu apmaiņu par Ēģiptes un Aleksandrijas vietu no vissenākā laikmeta, cauri hellēnisma kultūrai, Romas impērijai, kristietības pirmsākumiem, islāma dominantei un arābu pasaulei līdz pat mūsdienu aktuālajām un nebūt ne vienkāršajām sakarībām. Biedrība varētu veicināt lielāku izpratni vietējā sabiedrībā, kā arī pievienot akadēmiskās un pilsoniskās atziņas AB mērķu atbalstam; sanāksmes un publikācijas (tulkojumi) varētu nostiprināt tiltus starp Ēģipti un Latviju."

Vēstulē uzsvērts: „2002. gadā tika atklāta atdzimusī Aleksandrijas bibliotēka (AB). Liela nozīme bija UNESCO un tās dalībvalstu atbalstam. Līdzīgu uzmanību pēc tam ir izpelnījusies vienīgi jaunā Latvijas Nacionālā bibliotēka (Gaismas pils), kura tika atklāta 2014. gadā. Aleksandrijas bibliotēka, respektējot savu vēsturisko misiju pagātnē, pašlaik ir kļuvusi par vienu no redzamākajām institūcijām ne tikai bibliotēku vidū arābu, islāma pasaulē, bet arī Eiropas un visas planētas kontekstā. Bibliotēka patiesībā ir centrs kultūras, zinātnes, izglītības un sociāli politiskiem procesiem. Visus šos gadus AB vada izcila personība - Dr. Ismails Serageldīns. Savukārt Aleksandrijas bibliotēkas Uzticības padomē darbojas bijusī Latvijas Republikas Valsts prezidente Dr. Vaira Vīķe-Freiberga.

Viena no AB atbalsta struktūrām ir Starptautisko draugu apvienība (International Friends of the Bibliotheca Alexandrina).  Šobrīd AB draugu biedrības ir ASV, Austrālijā, DĀR, Ēģiptē, Francijā, Grieķijā, Itālijā, Kanādā, Krievijā, Lielbritānijā, Marokā, Meksikā, Monako, Nīderlandē, Norvēģijā, Somijā, Spānijā, Šveicē, Vācijā, Zviedrijā un UNESCO.

Apvienībai ir vairāki mērķi:

-        atbalstīt AB lomu un pasākumus, lai tie būtu labāk pieejami Ēģiptes sabiedrībā, kā arī veicinātu interesi par bibliotēkas mērķiem pasaulē;

-        aizstāvēt brīvu ideju plūsmu un to izpausmi, vārda brīvību;

-        piedalīties pētniecības, zinātnes un kognitīvo vajadzību sekmēšanā bibliotēkā;

-     organizēt kultūras pasākumus, kuri veicina bibliotēkas vēstījumu izplatīšanu izglītībā u.c. jomās."

Powered by Elxis - Open Source CMS