Parakstīts līgums starp Latvijas Zinātņu akadēmiju un Hankou Universitāti

28-08-2016

Š.g. 22. augustā Hankou Universitātes viceprezidenta prof. Petera Saksenmaiera (Peter Sachsenmeier) vizītes laikā Latvijā tika parakstīts sadarbības līgums starp Latvijas Zinātņu akadēmiju (LZA) un Hankou Universitātes (Ķīnas Tautas Republika) Starptautisko inovāciju centru (Hankou University International Innovation Center). Sadarbības līguma mērķis ir veicināt interesi par zināšanu apguves veidiem un pētniecības virzieniem abās institūcijās, kā arī padziļināt izpratni par pārstāvēto valstu ekonomiku, kultūras un sociālajiem jautājumiem šo institūciju kompetences ietvaros.

Pēc līguma parakstīšanas ceremonijas Peters Saksenmaiers iepazīstināja auditoriju ar lekciju „Digitālā transformācija un Latvijas nākotne" (prezentācija „Digital Transformation and the Future of Latvia" ). Lekcija saturēja daudzas ar tehnoloģiju progresu saistītas atziņas -  gan jau dzirdētas, gan arī mazāk pazīstamas. P. Saksenmaiera priekšlasījumā izskanēja tēze, ka līdz 20. gadsimta sākumam cilvēka uzkrāto zināšanu apjoms bija dubultojies ik pēc 100 gadiem. Šobrīd vērojama šī apjoma dubultošanās ik pēc 12 mēnešiem un sagaidāms, ka drīzumā tas notiks vēl ātrāk. Visnozīmīgākā loma šai procesā ir globālajai digitalizācijai - internetam. Jaunu zināšanu apgūšana un progress notiek eksponenciāli, digitalizācija ietekmē visas dzīves jomas un šajā procesā ir gan uzvarētāji, gan zaudētāji.

Kā Vācijas Nacionālās Inženierzinātņu akadēmijas (Deutsche Akademie der Technikwissenschaften) loceklis prof. P.Saksenmaiers raksturoja Vācijas digitālās stratēģijas vadlīnijas saistībā ar paredzamajiem pētniecības attīstības virzieniem. Auditorija tika iepazīstināta ar prof. P.Saksenmaiera vadītā Hankou Universitātes Starptautiskā inovāciju centra attīstības plānu Made in China 2025/13th Five Year Plan. Prof. P.Saksenmaiers izteica viedokli par Latvijas perspektīvām digitalizētajā pasaulē. Valsts panākumi ir atkarīgi no daudznozaru inovāciju ieviešanas un spējas mainīties, reaģējot uz ātri mainīgajiem apstākļiem. Jautājums ir - kā un ar ko konkurēt un sadarboties. Nākotne prasa aktīvu reģionālo sadarbību NB8 formātā - ar Dāniju, Igauniju, Somiju, Islandi, Lietuvu, Norvēģiju un Zviedriju, kas nodrošinātu Latvijai veiksmīgāku pozicionēšanos Baltijas reģionā un sadarbību ar citiem partneriem, ieskaitot Ķīnu.

Informāciju sagatavoja
Dr.sc.ing. Sofja Negrejeva
LZA Fizikas un tehnisko zinātņu nodaļas zinātniskā sekretāre

Papildu informācija: LZA ar lekciju viesosies Vācijas, Lielbritānijas un Ķīnas universitāšu profesors Peters Saksenmaiers (10.08.2016)

LZA prezidents Ojārs Spārītis un prof. Peters Saksenmaiers sadarbības līgumu parakstot

Ilze Stengrevica
sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Zinātņu akadēmija
Akadēmijas laukums 1
e-pasts:
tālrunis: 67223567
fakss: 67821153
www.lza.lv
twitter.com/LZA_LV

Pēdējā atjaunošana 28-08-2016
Powered by Elxis - Open Source CMS