AS „Grindeks" apbalvo izcilākos Latvijas zinātniekus un piešķir D.H.Grindeļa balvu

13-10-2016

Izcilajam gastroenterologam profesoram Jurim Pokrotniekam piešķirta Grindeļa balva par mūža ieguldījumu Latvijas medicīnā un farmācijā. Savukārt par nozīmīgu veikumu zinātnē „Zelta Pūces" apbalvojums pasniegts preparāta Mildronāts® izgudrotājam, akadēmiķim Ivaram Kalviņam. Piešķirtas arī trīs „Sudraba Pūces" perspektīvākajiem jaunajiem pētniekiem. Zinātniekus apbalvo Latvijas farmācijas uzņēmums „Grindeks", iesaistot Latvijas Zinātņu akadēmiju. 

D.H.Grindeļa balvas saņēmējs Rīgas Stradiņa Universitātes profesors Juris Pokrotnieks

Pētnieks ir Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas hepatoloģijas un uztura terapijas centra vadītājs, ārsts, pasniedzējs un zinātnisko rakstu autors, kurš sarakstījis monogrāfiju „Gastrointestinālā endoskopija", kā arī ir vairāk nekā 400 citu publikāciju autors un līdzautors.

„Zelta Pūces" saņēmējs akadēmiķis Ivars Kalviņš

Izgudrotājs ir Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenais loceklis un Latvijas Organiskās sintēzes institūta zinātniskās padomes priekšsēdētājs. Apbalvojums profesoram Ivaram Kalviņam piešķirts „Par jaunu kardioprotektoru izstrādi un to darbības mehānismu pētījumiem".

Jaunie zinātnieki, kas saņēma „Sudraba Pūces", strādā pie sirds un asinsvadu slimību un atmiņas problēmu novēršanas, kā arī diagnostikas uzlabošanas pētījumiem

Marina Makrecka-Kūka apbalvota par jaunas molekulas darbības principu atklāšanu un pētīšanu, kas nākotnē varētu pasargāt no sirds un asinsvadu slimībām. Otru „Sudraba Pūci" saņēma Kristers Ozols, kurš ieguvis jaunu fluorescentu savienojumu, kuru nākotnē varētu izmantot, lai pētītu DNS un tā mijiedarbību ar fermentiem. Trešo apbalvojumu saņēma Edijs Vāvers par jauna savienojuma izpēti, ko varētu izmantot atmiņas traucējumu un demences gadījumā, piemēram, ja ir saslimšana ar Alcheimera slimību .

Papildu informācija šeit.


1. No kreisās: Guntars Catlaks, Kirovs Lipmans, Ojārs Spārītis, Ivars Kalviņš, Juris Pokrotnieks, Marina Makrecka-Kūka, Kristers Ozols, Edijs Vāvers.


2. Juris Pokrotnieks


3. Ivars Kalviņš


4. Edijs Vāvers


5. Kristers Ozols


6. Marina Makrecka-Kūka


Laila Kļaviņa
AS „Grindeks" komunikācijas departamenta vadītāja
Tel.: 67083370, 29256012 [1]
Fakss: 67083505
e-pasts:

Powered by Elxis - Open Source CMS