LZA goda loceklim Indulim Rankam mūžības gaitā dodoties

17-04-2017


Indulis Ranka

Veļu akmens. Dainu kalns Turaidā.

Ir pagājuši tieši 32 gadi kopš Krišjāņa Barona 150 gadu jubilejas svinībām, kuras Turaidas Dievu dārzā, ko vēlāk sāka saukt par Dainu kalnu, ieguva latviešu tautas dzīvesziņai, kultūras spēkam, garīgajai enerģijai un tikumiskajai bagātībai enerģētiski uzlādētu un simbolisku apceres vietu. Ar cietajā granītā kalto tēlniecības darbu ekspozīciju papildinātā kalna virsotne kādreizējā muižas ābeļu dārza malā no savas pirmās pastāvēšanas dienas līdz šodienai ir kļuvusi par visā pasaulē pazīstamu skulptūru parku. Katram no mums uz to ir ejams savs ceļš, bet mākslas spēka ierosinātās domas veido plašu un neapturamu atziņu straumi, kurā peldam mēs visi, vienalga, apzināmies to vai nē.

Tā rauj kā pavasara pali, virpuļo cauri atvariem un atskārsmēm, pāri tumšajiem Gaujas atvariem iemirdzas ievu ziedu baltumā, un, izlauzusies gaismā, vizuļo saulē kā rasas piliens un kā līgavas acis. Vai gan citādi svētceļojumā uz Dainu kalnu dotos nomāktie un laimīgie, rūpestu māktie un arī gavilējošie? Vai gan ko citu, ja ne spēku, līksmi un pamudinājumu jaunam ceļa sākumam un jaunai elpai šeit rod visi tie, kuri Dainu kalnu apmeklē sava mūža laimīgākajās un svinīgākajās dienās?

Sapņu un ideju spēkam te tiek piešķirts kosmisks plašums. Cilvēka dzīves nozīmīgākie posmi Dainu kalna skulptūrās iegūst simbolisku lielumu, bet gadalaiku un diennakts ritmi rotaļājas uz granītā iecirstajām sejām, augumiem un zīmēm, palīdzot rast atbildes uz ikdienības un mūžības jautājumiem. Tagad Tu pats esi daļa no mūžības...

Paldies par Tava talanta spēju saskatīt un mākslas līdzekļiem atklāt mūsu tautas gara spēka, Liktens un Kosmosa vienotību!

Latvijas Zinātņu akadēmijas vārdā - Ojārs Spārītis

Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda loceklis Indulis Ojārs Ranka 15.04.1934 - 13.04.2017

Pēdējā atjaunošana 19-04-2017
Powered by Elxis - Open Source CMS