Jaunumi

Iespaidi un atziņas 7. Eiropas Savienības un Japānas zinātnes politikas forumā un 13. STS 2016 forumā Kioto

10-10-2016

LZA prezidents Ojārs Spārītis

Iespaidi un atziņas 7. Eiropas Savienības un Japānas zinātnes politikas forumā un 13. STS 2016 (Science and Technology in Society) forumā Kioto

2016. gada 1. - 5. oktobris

Intensīvā ritmā oktobra pirmajās dienās pagāja komandējums senajā Japānas galvaspilsētā Kioto, kura ir kļuvusi par vienu no mūsdienu Japānas simboliem globālai sadarbībai politikā,  ekonomikā un zinātnes sasniegumu lolotai sabiedrībai. Par pamatu tam kalpo Japānas valdošo un bijušo politiķu aktīvā rīcība sabiedrības augšupejas nodrošināšanā, bet rīcības platformu visplašākā jautājumu spektra analīzei un lēmumu kaldināšanai nodrošina pasaules lielāko koncernu finansiālais atbalsts aktīvai domu apmaiņai pasaules mēroga forumos, kādi bieži tiek rīkoti Kioto Starptautiskajā konferenču centrā, lielākajās viesnīcās un uzņēmumos.

Lasīt tālāk...

"Vajag sekot zinātnei. Tai nav robežu, ierobežojumu" (Šimons Peress, 1923-2016)

7-10-2016

"12. Jaltas Eiropas stratēģijas konferencē, kas norisinājās pērn, 2015. gada 10. un 12. septembrī Kijevā, bijušais Izraēlas prezidents Šimons Peress pauda vienu no vismotivējošākajām runām, kurā ikviens var saskatīt un novērtēt pasaules līmeņa politiķa tālredzību un harizmu. Tās saturs palīdz labāk saprast Izraēlas politiskās, ekonomiskās un garīgās dzīves augšupejas virzītājspēkus un filosofiju, kurai sekojot, neliela valsts jau viena cilvēka mūža laikā ir varējusi kļūt par lielvalsti gan militārajā, gan tautsaimnieciskajā, gan izglītības un zinātnes jomā. Īsajā uzrunā Š.Peress saka: "Vajag sekot zinātnei. Tai nav robežu, ierobežojumu. Zinātne neskatās atpakaļ. Nepūlieties atrisināt pagātnes problēmas. Es arī nezinu, vai tas vispār ir iespējams. Pagātnei vispār nav nekādas nozīmes. Vienkārši studējiet to, lai neatkārtotu pagātnes kļūdas. Pagātnei nav nedz nākotnes, nedz cerību." Pieminot 2016. gada 28. septembrī mūžībā aizgājušo 9. Izraēlas prezidentu un apbrīnojot šī Izraēlas valstsvīra dzīves gudrību, kas atklājas šais nedaudzajos teikumos, vēlējos kaut šī runa iedvesmotu arī mūsu zemes vadītājus domām par savu valsti".

LZA prezidents Ojārs Spārītis

Lasīt tālāk...

Klajā nākusi akadēmiķa Tālava Jundža biobibliogrāfija

5-10-2016

4. oktobrī Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) norisinājās akadēmiķa, LZA ārlietu sekretāra Tālava Jundža biobibliogrāfijas atvēršanas svētki. Akadēmiķis, LZA Senāta priekšsēdētājs Jānis Stradiņš ievadrakstā uzsver: "Akadēmiķa Tālava Jundža bibliogrāfija ir vērtīgs faktu un norāžu apkopojums, kas dokumentē šī latviešu jurista, politologa un valstsvīra veikumu Latvijas labā. Ne katram indivīdam ir lemts ierakstīt savu vārdu valsts un nācijas vēsturē, līdzdarboties izšķirīga laikmeta norisēs."

Lasīt tālāk...

Notikusi 7. ikgadējā Latvijas Ekonomistu asociācijas konference

29-09-2016

2016. gada 23. septembrī Latvijas Zinātņu akadēmijā norisinājās Latvijas Ekonomistu asociācijas 7. ikgadējā konference „Ekonomikas teorijas loma tautsaimniecībā, vadībzinībās, finansēs un uzņēmējdarbībā". Konferenci organizēja Latvijas Ekonomistu asociācija sadarbībā ar Polijas Ekonomistu asociāciju un Latvijas Zinātņu akadēmijas Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļu.

Lasīt tālāk...
Powered by Elxis - Open Source CMS