In Memoriam. Kārlis Rocēns

19-09-2017

Mūžības ceļos devies Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) īstenais loceklis, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Būvniecības un rekonstrukcijas institūta ilggadīgais direktors, RTU profesors,Dr.habil.sc.ing. Kārlis Rocēns (3.03.1939 - 14.09.2017).

Prof. Kārlis Rocēns bija starptautiski pazīstams zinātnieks un speciālists. Viņa zinātnisko interešu loks bija saistīts ar kompozīto un citu konstruktīvo materiālu mehāniku, kā arī to pielietojumu konstrukcijās. Viņš pirmais Latvijā bija izstrādājis koksnes materiālu tehnoloģiskās mehānikas zinātniskos pamatus, aplūkojot koksni kā dabīgo polimēru kompozīto materiālu.

Iegūtie rezultāti tika vispārināti uz stiegrotiem betoniem un polimēriem. Prof. K.Rocēnu interesēja arī problēmas saistītas ar vietējo izejvielu otrreizēju pārstrādi un izmantošanu. Piemēram, 2015. gadā kopīgi ar līdzstrādniekiem tika izstrādāti projektēšanas pamatprincipi koksnes plātņveida konstrukcijām ar dobtām ribām (Latvijas Republikas patenti Nr. 14979 un 15083).

Apliecinot savu visdziļāko cieņu mūsu kolēģa zinātnei veltītajam mūžam, Latvijas Zinātņu akadēmija izsaka līdzjūtību Kārļa Rocēna ģimenei un piederīgajiem.

Atvadīšanās no profesora Kārļa Rocēna notiks trešdien, 20. septembrī, plkst.12 no Rīgas Krematorijas Lielās zāles.

Powered by Elxis - Open Source CMS