Publicēti pētījuma "Diasporas zinātnieku piesaiste un sadarbības veicināšana" rezultāti

27-11-2017

Latvijas Universitātes (LU) Diasporas un migrācijas pētījumu centra (DMPC) pētījums  "Diasporas zinātnieku piesaiste un sadarbības veicināšana" tika veikts ar Ārlietu ministrijas (ĀM) atbalstu, tas identificē problēmas un to iespējamos risinājumus, lai veicinātu Latvijas zinātnieku un Latvijas izcelsmes zinātnieku ārzemēs sadarbību un piesaisti.

Kopumā tika aptaujāti 390 zinātnieki, no kuriem 16 - ar padziļināto interviju palīdzību. ĀM vēstnieks diasporas jautājumos Atis Sjanīts uzsver, ka šādai informācijai būs plašs pielietojums nākotnē, veidojot ciešāku abpusēju sadarbību, jo dažādās pasaules malās strādā daudzi simti Latvijas zinātnieku. Lielākā daļa no viņiem vēlas dot ieguldījumu Latvijas attīstībā, lai arī profesionālā karjera tiek veidota ārvalstīs. Pētījums DMPC direktores Intas Mieriņas vadībā norisinājās no jūlija līdz novembrim, veicot arī plašu Latvijas izcelsmes zinātnieku aptauju ārvalstīs.

Latvijas izcelsmes zinātnieki strādā visdažādākajās un ļoti prestižās ārvalstu zinātniskajās institūcijās ASV, Francijā, Zviedrijā, Vācijā un citās valstīs. Zinātnieku skaits mūsu valstī turpina samazināties, un tas noris arī uz emigrācijas rēķina. LU līdzšinējie pētījumi ir skaidri parādījuši diasporas pārstāvju zināšanu potenciālu, īpaši attiecībā uz inovāciju radīšanu, zināšanu ietilpīgiem produktiem un Latvijas industriālās telpas paplašināšanu.

Vairāk šeit .

Pētījuma "Diasporas zinātnieku piesaiste un sadarbības veicināšana" rezultāti

Powered by Elxis - Open Source CMS