Uzsāk jauno zinātniskajā izcilībā balstītu fundamentālo un lietišķo pētījumu programmu

6-02-2018

Otrdien, 2018. gada 6. februārī, Latvijas Zinātnes padome izsludināja pirmo fundamentālo un lietišķo projektu (FLP) konkursu. Nākamajos trīs gados paredzēts finansēt projektus kopumā par 18,9 miljoniem eiro, paredzot līdz 300 tūkstošiem eiro viena projekta īstenošanai.

Konkurss ir izsludināts sešās zinātņu nozaru grupās - dabaszinātnēs; inženierzinātnē un tehnoloģijās; medicīnas un veselības zinātnēs; lauksaimniecības, meža un veterinārajās zinātnēs; sociālajās zinātnēs; humanitārajās un mākslas zinātnēs.  Projekti tiks īstenoti Latvijas zinātnes prioritārajos virzienos, kas nodrošinās zinātnieku darba fokusēšanu Latvijas ilgtspējīgas attīstības mērķu sasniegšanai un sabiedrībai svarīgu jautājumu risināšanai. Tādējādi tiks nodrošināta Latvijas attīstībai nepieciešamā zināšanu bāze un cilvēkkapitāla attīstība visās zinātnes nozarēs.

Lai nodrošinātu augstas kvalitātes projektu zinātnisko ekspertīzi, projektus vērtēs neatkarīgi ārvalstu zinātnieki - eksperti. Atbilstoši Zinātnes, tehnoloģijas attīstības un inovācijas pamatnostādnēs 2014.-2020. gadam izvirzītā mērķa sasniegšanai,  FLP programmā finansētajos projektos būs jāparedz darba vietas studējošajiem un doktora grāda pretendentiem.

Izglītības un zinātnes ministrija aicina visas Latvijas zinātniskās institūcijas un zinātniekus aktīvi piedalīties konkursā. Projektu izstrādes un iesniegšanas termiņš ir 30 dienas. Projektu pieteikumi jāiesniedz Nacionālajā zinātniskās darbības informācijas sistēmā. Sīkāka informācija par projektiem, kā arī konkursa nolikums, ir pieejams Latvijas Zinātnes padomes mājaslapas sadaļā "Projektu konkursi".

Šis ir pirmais no diviem šogad plānotajiem konkursiem. Otrais konkurss tiks izsludināts gada otrajā pusē ar mērķi ieviest regularitāti un novērst pārrāvumus zinātnes finansēšanā.

Fundamentālo un lietišķo pētījumu programma ir Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) finansēta uz zinātnisko izcilību vērsta zinātnes finansēšanas programma, kuras mērķis ir radīt jaunas zināšanas un tehnoloģiskās atziņas visās zinātņu nozaru grupās. Konkurss norisināsies atbilstoši pagājušā gada nogalē valdībā apstiprinātajiem jaunajiem FLP finansēšanas noteikumiem.

UZMANĪBU papildinformācijai no Latvijas Zinātnes padomes!

Informācija:
Izglītības un zinātnes ministrija (06.02.2018.)

Pēdējā atjaunošana 6-02-2018
Powered by Elxis - Open Source CMS