Pasaules latviešu zinātnieku misija ir sadarboties kopīgu projektu un kopīgu atklājumu vārdā, paātrināt tehnoloģisko progresu un padziļināt fundamentālos pētījumus

15-06-2018

Jau pirmdien, 18. jūnijā, darbu sāks IV Pasaules latviešu zinātnieku kongress, pulcējot kopā latviešu izcelsmes zinātniekus dzimtenē un pasaulē. Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis laikraksta „Zinātnes Vēstnesis" jaunākajā numurā, kas drukas veidā iznāk kongresa pirmajā dienā, atgādina, ka „piederība vienai tautai, vienām saknēm dod mums to priekšrocību, ka mēs viens otru pazīstam, jūtam un saprotam no pusvārda. Savukārt sakņu sajūta mudina mūs nepazaudēt savus tautiešus plašajā pasaulē gan kā indivīdus, gan kā zinātniekus. Tā motivē satikties un pulcēties kopīgam darbam pētniecībā un projektu izstrādē. Atliek vēl tikai risināt jautājumu par starptautiski gudras jauno pētnieku ataudzes veidošanu, par studentu un doktorantu iesaisti tajā zināšanu apritē, kuru nodrošina viņu partneru loks un abpusēja interese par progresu katram savā zinātņu nozarē un par vēlēšanos ar savu pieredzi bagātināt Latvijas intelektuālo jaudu."

Jaunākā laikraksta „Zinātnes Vēstnesis" slejās apsveikuma vārdus IV Pasaules latviešu zinātnieku kongresam ir veltījuši gan Latvijas Zinātnes padomes, Latvijas Zinātnieku savienības, Latvijas Jauno zinātnieku apvienības vadītāji, kā arī Latvijas Zinātņu akadēmijas zinātnisko nodaļu priekšsēdētāji, atklājot katras zinātņu nozares sasniegumus un nākotnes perspektīvas.

Latvijas Zinātņu akadēmija kā visu trīs iepriekšējo kongresu rīkotāja ir veltījusi IV Pasaules latviešu zinātnieku kongresam arī starptautiski recenzētā žurnāla "Enerģija un Pasaule" speciālizlaidumu, kurā zinātnieki un nozaru speciālisti apraksta ievērojamākos Latvijas zinātniskās pētniecības virzienus un informē par teorētiskās un praktiskās zinātnes sasniegumiem kā enerģētikas un vadošo dabas un inženierzinātņu, lauksaimniecības un meža, tā arī sabiedrisko un humanitāro zinātņu jomās.

Latvijas valsts dibināšanas simtgades zīmē šogad norisinās ne tikai IV Pasaules latviešu zinātnieku kongress, bet ir sagatavots arī akadēmiskais rakstu krājums "Latvija un latvieši", kas vēsta par Latvijas vēstures, kultūras, izglītības, zinātnes, politikas un tautsaimniecības jautājumiem akadēmiski orientētām auditorijām gan Latvijā, gan ārvalstīs.

Lai IV Pasaules latviešu zinātnieku kongress ir ne tikai nozīmīgs sabiedrisks un zinātnisks notikums, bet arī patiesi svētki zinātnei un zinātniekiem!

Powered by Elxis - Open Source CMS