Patentu valdes ceļojošā izstāde turpina gaitas Latvijas Zinātņu akadēmijā

6-04-2019

Līdz š.g. 16. aprīlim Latvijas Zinātņu akadēmijā ir apskatāma Patentu valdes ceļojošā izstāde "Izgudrotājdarbība Latvijā 1918-1940".

Arī šogad turpinot simtgades vēstījumu par Latvijas izgudrotājdarbību un rūpnieciskā īpašuma aizsardzības vēsturi valsts pirmajos pastāvēšanas gados, Patentu valdes ceļojošā izstāde "Izgudrotājdarbība Latvijā 1918-1940" šobrīd aplūkojama zinātnes un pētniecības pīlārā - Latvijas Zinātņu akadēmijā.

Patentu valdes veidotajā izstādē var apskatīt 14 vēsturiskus izgudrojumus - no izgudrojumiem ar praktisku nozīmi līdz tehniskiem risinājumiem un izgudrojumiem mašīnbūvē, elektrotehnikā un aviācijā. Attēlu izstādei izraudzīti tādi izgudrojumi, kā piemēram, Valtera Capa Fotogrāfisks aparāts, Johana Jansona izgudrotā Vēja turbīna, Edgara Georga Everta Glābšanas laiva zemūdenēm, Aleksanda Zariņa izgudrotais Lidaparāts-ornitopters un vairāki citi.

Latvijas izgudrotāju patentu pieteikumi - sākot no pirmā pieteikuma kopš neatkarības iegūšanas līdz 1940. gadam - tika apzināti un digitalizēti sadarbībā ar Latvijas Nacionālo arhīvu. Izstāde ir apskatāma līdz 16. aprīlim Latvijas Zinātņu akadēmijas 3. stāvā, Akadēmijas laukumā 1.

Patentu valdes tīmekļvietnē ir iespējams piekļūt informācijai par neatkarīgās valsts pirmajiem izdotajiem patentiem - laika periodā no 1922. līdz 1940. gadam. Tīmekļvietnē atrodamie materiāli paver plašākas pētniecības iespējas ikvienam interesentam. Grāmatas pirmā daļa un patentu rādītājs "Latvijas patenti 1922-1940" ir atrodami šeit.

Santa Lozda
Intelektuālā īpašuma informācijas centra
Informācijas pakalpojumu nodaļas
Vadošā referente
Tālr. 67227310
Kr. Valdemāra iela 33, Rīga, LV-1010
www.lrpv.gov.lv

Powered by Elxis - Open Source CMS