Trim pētniecēm pasniegs stipendiju „Sievietēm zinātnē”

14-05-2013


Trešdien, 15. maijā plkst. 14.00 Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) svinīgā ceremonijā trim zinātniecēm tiks pasniegta 2013. gada L`ORÉAL Latvijas stipendija „Sievietēm zinātnē” ar UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas un Latvijas Zinātņu akadēmijas atbalstu. Stipendija iedibināta pirms deviņiem gadiem, lai atbalstītu nozīmīgu pētījumu veikšanu Latvijā, lai veicinātu sieviešu iespējas veidot karjeru zinātnē un iedrošinātu jaunās zinātnieces sekot savam aicinājumam. Stipendijas Goda patronese ir bijusī Valsts prezidente akadēmiķe Vaira Vīķe-Freiberga.

„Mēs atbalstām sievietes, kuras virza uz priekšu zinātni”, skan starptautiskās L`ORÉAL-UNESCO programmas „Sievietēm zinātnē” („For Women in Science”) devīze. Tieši tādas pētnieces izvēlas akadēmiķa Jāņa Stradiņa vadītā žūrijas komisija. Ģenētika un nanotehnoloģijas, cilmšūnu pētījumi, kodolsintēzes iekārtas un ūdeņraža dzinējs, jaunu zāļvielu, testu un terapiju izstrāde cīņai pret audzējiem, sirds un neirodeģeneratīvajām slimībām, sāpēm un depresiju, jaunu materiālu un tehnoloģiju meklējumi medicīnas, elektronikas, celtniecības un citām tautsaimniecības nozarēm – tikai dažas no zinātnes jomām, kurās veic pētījumus L`ORÉAL Latvijas stipendijas „Sievietēm zinātnē” ieguvējas. Deviņos gados stipendiju saņēmušas 27 Latvijas zinātnieces. Viņu mērķis – palīdzēt cilvēkiem atbrīvoties no bīstamām slimībām, iegūt „tīru” enerģiju un veselīgāku pārtiku, pāriet uz efektīvākām, videi un cilvēkiem draudzīgām, resursus taupošām tehnoloģijām un materiāliem – uzlabot mūsu dzīves kvalitāti, padarīt pasauli drošāku un ērtāku.

Pasakumi/Zane_Kalnina_16_Foto_Maris_Morkans.jpg
Zane Kalniņa 
Pasakumi/Jelizaveta_Sokolovska_17_Foto_Maris_Morkans2.jpg
Jeļizaveta Sokolovska 
Pasakumi/Liana_Sirmane_03_Foto_Maris_Morkans.jpg
Liāna Širmane 

Foto: Māris Morkāns 

Šogad 4000 latu vērto L`ORÉAL Latvijas stipendiju „Sievietēm zinātnē” saņems trīs pētnieces:

Bioloģijas doktore Zane Kalniņa, Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra pētniece, strādās pie jauna, ar asins analīzes palīdzību veicama testa izveides sekmīgākai prostatas vēža diagnostikai un slimības gaitas prognozēšanai. Ir sagaidāms, ka šī testa precizitāte būs ievērojami augstāka nekā līdz šim izmantotajiem. Tas dos informāciju arī par slimības agresivitāti, tādējādi palīdzot katram pacientam izvēlēties piemērotāko ārstēšanas kursu.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas ārste rezidente – endokrinoloģe, Latvijas Organiskās sintēzes institūta Bioķīmijas grupas pētniece, LU Medicīnas fakultātes doktorante Jeļizaveta Sokolovska pētīs ģenētiskos, molekulāros un vides faktorus, kuri ietekmē nieru bojājuma (diabētiskās nefropātijas) attīstību pacientiem ar 1. tipa cukura diabētu. Diabētiskā nefropātija ir smaga diabēta komplikācija. Slimībai attīstoties, rodas tūskas, paaugstināts asinsspiediens, anēmija, nieru mazspēja, kādēļ pacientiem jāuzsāk nieru aizstājterapija vai jāveic nieru transplantācija. Pētījums veicinās izpratni par diabētiskās nefropātijas iemesliem un attīstību, lai nākotnē varētu laikus noteikt un mazināt tās risku. Iegūtos rezultātus izmantos jaunu medikamentu ieviešanā cukura diabēta komplikāciju profilaksei un ārstēšanai.

Dabaszinātņu maģistre Liāna Širmane, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta pētniece, izzinās neorganisku luminiscences materiālu optisko īpašību izmaiņas atkarībā no daļiņu izmēra. Pētījuma rezultāti būs plaši pielietojami – gan displejos un avārijas gaismas apzīmējumos, gan banknošu un identifikācijas dokumentu aizsargāšanā pret viltojumiem, gan bioloģijā un medicīnā – audzēju diagnostikā un ārstēšanā.

L`ORÉAL Latvijas stipendija „Sievietēm zinātnē” izveidota starptautiskās L`ORÉAL-UNESCO sadarbības programmas „For Women in Science” („Sievietēm zinātnē”) ietvaros. Programma, kurai šogad aprit 15 gadi, ir lielisks privātuzņēmuma un starpvaldību organizācijas partnerības paraugs. Zinātnieču atbalstam tajā apvienojis spēkus ķīmiķa Ežēna Šiellēra pirms vairāk nekā 100 gadiem dibinātais kosmētikas uzņēmums L`ORÉAL, kura panākumu pamatā ir zinātniskie pētījumi un inovācijas, un Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO), kuras nozīmīga misija ir veicināt zinātnes attīstību un taisnīgumu. Programmas mērķis - popularizēt sieviešu sasniegumus zinātnē, iedvesmot jaunās zinātnieces un mazināt dzimumu nevienlīdzību karjeras veidošanas iespējās. Tādā veidā atbalstītas jau vairāk nekā 1700 zinātnieces 108 valstīs.

Papildinformācija:

Estere Braķe, stipendiju programmas koordinatore, tālr. 29122790,

Pēdējā atjaunošana 14-05-2013
Powered by Elxis - Open Source CMS