Lekciju pēcpusdienā aktualizē Baltijas muižu kultūru kā saimniecisku un kultūrvēsturisku fenomenu

22-09-2014

Par godu "Kultūras mantojuma dienām" 17. septembrī Eiropas Savienības mājā notika Latvijas Zinātņu akadēmijas un latviešu-baltvāciešu biedrības DOMUS RIGENSIS kopīgi rīkota lekciju pēcpusdiena, kas bija veltīta Baltijas valstu saimnieciskam un kultūrvēsturiskam fenomenam - muižām un to arhitektūrai, vērtībām, saglabāšanas problemātikai un perspektīvai. 

Pasākumu ievadīja Baltijas Bruņniecības apvienības prezidenta Geca fon der Ropa (Goetz von der Ropp) uzruna un sveiciens visiem kultūras mantojuma pētniekiem un kopējiem. Piesātināto programmu turpināja Prof. Dr. Manfreds fon Betihers (Boetticher) nolasot vēsturnieces Ilzes fon cur Mīlenas (Muehlen) referātu "Muižu vēsturiskā nozīme Baltijā", kurā vēsturiskajā aspektā  tika vērtēts muižu saimnieciskās struktūras un funkcionēšanas mehānisms, sastāvdaļas, principi un panākumi.

Turpinot muižu likteņu apskatu lekciju virknē ar savu daļu iesaistījās Tukuma muzeja direktore Dr. Agrita Ozola, spilgti ilustrējot muižu saimniecību, zemes un ēku, kā arī sabiedrības transformācijas pēc Pirmā un pēc Otrā Pasaules kara. Pārstāvot Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas viedokli  uzstājās LZA akadēmiķis Dr. Jānis Zilgalvis ar ziņojumu "Muižu stāvoklis, restaurēšana un izmantošana šodien Latvijā", iepazīstinot gan ar uzteicamiem muižu arhitektūras saglabāšanas un atjaunošanas piemēriem, kuri veiksmīgi kalpo mūsdienu kultūras un tūrisma vajadzībām, kā arī raksturojot procesus, kas, diemžēl, daudzus gan izcilus, gan ordinārus muižu kultūras pieminekļus ir noveduši līdz drupu stāvoklim bez cerībām uz atjaunotni. 

Pasākuma noslēgumā klātesošie varēja iepazīties ar izcilas kvalitātes vēsturisku rakstu krājumu - grāmatu "Spožums un posts. Mīti un patiesība par Baltijas muižām", izdotu Vācijā 2012.gadā. Tā veidošanā piedalījušies gan vācu gan Baltijas valstu vēsturnieki, arhitekti, kultūras mantojuma speciālisti. 

Kopumā lekciju pēcpusdienas bagātais apmeklētāju pulks, kurā visiem interesentiem pat nepietika vietas,  apliecināja sabiedrības dzīvo līdzdalību domu apmaiņā par  mūsu kultūras mantojuma saglabāšanas problēmām un aktualizēja gan muižu kultūras saimnieciskos un materiālos, gan sociālos un mākslinieciskos aspektus. 

Programma

Pasakumi/DSCF9030a.jpg

Vecmoku muižas drupas

Pasakumi/Rozes-Rundaalee-10.07.10.-051a.jpg

Rundāles pils

O.Spārīša teksts un foto 

Powered by Elxis - Open Source CMS