Pasniegti diplomi jaunievēlētajiem LZA locekļiem

18-12-2014

16. decembrī, sirsnīgā pirmssvētku atmosfērā Latvijas Zinātņu akadēmijā tika pasniegti diplomi jaunievēlētajiem Latvijas Zinātņu akadēmijas locekļiem.

LZA prezidents Ojārs Spārītis, atklājot svinīgo pasākumu, citēja fragmentu no Džona Loka (1632-1704) 1690. gadā rakstītās "Esejas par cilvēka sapratni": "Pietiek ar vienu acu uzmetienu, lai saprastu, cik mazas ir mūsu zināšanas salīdzinājumā ar visu materiālo pasauli. Ja šeit vēl  pieskaita  bezgalīgo daudzumu nemateriālo būtņu, kas ir iespējamas un droši vien pastāv, kuras vēl jo mazāk iespējams izzināt un par kurām mums nav nekādu zināšanu, jo neprotam izveidot noteiktas idejas par to veidiem un pakāpēm, tad redzam, ka šis ir cēlonis pilnīgai neziņai, kas valda attiecībā gandrīz uz visu garīgo pasauli, kura ir varenāka un, protams, daudz skaistāka par materiālo".

Savukārt, LZA goda loceklis Romas Katoļu Baznīcas Rīgas arhibīskaps-metropolīts Zbigņevs Stankevičs noslēgumā pievērsās Pāvesta Franciska runām, kas šā gada novembrī tika nolasītas Eiropas Parlamentā un Eiropas Padomē Strasbūrā, un tajās izvirzītajām pamattēzēm par cilvēka cieņu un transcendenci, cilvēktiesībām un demokrātiju, zaudēto un jaunatgūstamo Eiropas identitāti un vērtībām.

Empīrisko zināšanu un ideālo nostādņu savstarpējā papildinājumā pavadīto pēcpusdienu kuplināja izjustais Kristīnes Ādmines muzikālais priekšnesums (balss, kokle). 

Jau ziņots, ka 27. novembra Latvijas Zinātņu akadēmijas pilnsapulcē par Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenajiem locekļiem tika ievēlēti -  Aivars Lejnieks, Aija Linē, Jurijs Merkurjevs, Edgars Sūna, Māris Turks un Guntis Zemītis; par korespondētājlocekļiem - Guntis Arnicāns, Biruta Bankina, Roberts Eglītis, Āris Jansons, Sandis Laime, Edgars Liepiņš, Pēteris Stradiņš un Gunita Zariņa; par ārzemju locekļiem - Renāte Blumberga, Endels Lippmaa un Pāvels Štolls, bet par goda locekļiem - Eduards Kļaviņš, Arturs Maskats, Karina Pētersone un Jānis Rokpelnis.

Fotogalerija:

 

1. rindā: Gunita Zariņa, Āris Jansons, Karina Pētersone, Aivars Lejnieks, Zbigņevs Stankevičs, Baiba Rivža, Aija Linē, Pēteris Stradiņš, Jurijs Merkurjevs. 2. rindā: Sandis Laime, Jānis Rokpelnis, Roberts Eglītis, Guntis Arnicāns. 3. rindā: Edgars Sūna, Māris Turks, Edgars Liepiņš, LZA prezidents Ojārs Spārītis, LZA ģenerālsekretārs Valdis Kampars, Raimonds Valters, Guntis Zemītis (Jāņa Brenča foto)

 

2. LZA prezidents Ojārs Spārītis (Almas Edžiņas foto)

 

3. LZA Humanitāro un sociālo zinātņu nodaļa kopā ar jaunievēlētajiem LZA locekļiem. No kreisās: Jānis Rokpelnis, Eduards Kļaviņš, Gunita Zariņa, nodaļas priekšsēdētāja Raita Karnīte, Sandis Laime, zinātniskās sekretāres p.i. Līva Griņeviča, LZA prezidents Ojārs Spārītis, Karina Pētersone, Guntis Zemītis, LZA ģenerālsekretārs Valdis Kampars (Almas Edžiņas foto)

 

4. LZA Fizikas un tehnisko zinātņu nodaļa kopā ar jaunievēlētajiem LZA locekļiem. No kreisās: LZA prezidents Ojārs Spārītis, Guntis Arnicāns, zinātniskā sekretāre Sofja Negrejeva, Jurijs Merkurjevs, Roberts Eglītis, nodaļas priekšsēdētājs Juris Jansons, LZA ģenerālsekretārs Valdis Kampars (Almas Edžiņas foto)

 

5. LZA Ķīmijas, bioloģijas un medicīnas zinātņu nodaļa kopā ar jaunievēlētajiem LZA locekļiem. No kreisās: Pēteris Stradiņš, Edgars Sūna, Aija Linē, Māris Turks, Aivars Lejnieks, zinātniskā sekretāre Baiba Ādamsone, Edgars Liepiņš, LZA prezidents Ojārs Spārītis, nodaļas priekšsēdētājs Raimonds Valters, LZA ģenerālsekretārs Valdis Kampars (Almas Edžiņas foto)

 

6. LZA Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļa kopā ar jaunievēlētajiem LZA locekļiem. No kreisās: LZA prezidents Ojārs Spārītis, zinātniskā sekretāre Kristīne Polačenko, Āris Jansons, nodaļas priekšsēdētāja Baiba Rivža, LZA ģenerālsekretārs Valdis Kampars (Almas Edžiņas foto)


Ilze Stengrevica
sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Zinātņu akadēmija
Akadēmijas laukums 1
tālrunis: 67223567
fakss: 6782115
e-pasts:

Powered by Elxis - Open Source CMS