27. Baltijas zinātņu vēstures konferences ietvaros atzīmēs Latvijas zinātnieku un zinātnes vēsturnieku sasniegumus

24-09-2015

Š.g. 1. un 2. oktobrī Rīgā un Jelgavā norisināsies 27. starptautiskā Baltijas zinātņu vēstures konference "Zinātniskās biedrības, zinātņu akadēmijas, akadēmiskā sabiedrība Baltijā" (Learned Societies, Science Academies, Academic Community in the Baltics), kuras ietvaros notiks Baltijas zinātņu vēstures un filosofijas asociācijas sanāksme, kā arī Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) un Eiropas Zinātņu un mākslu akadēmijas (EZMA) kopīgā sesija.

Šogad tiek atzīmēti asociācijas 25 kopdarbības gadi - tā tika izveidota 1990. gada oktobrī, pirmo reizi P.Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā sanākot triju atjaunoto Baltijas valstu zinātniekiem. Asociāciju rotācijas kārtībā vada kāds no triju Baltijas valstu zinātņu vēsturniekiem, patlaban -  akadēmiķis Jānis Stradiņš. Viņš ir piedalījies teju visās asociācijas organizētajās konferencēs un kopā ar tēvu Paulu Stradiņu stāvējis līdzās konferenču organizēšanas pirmsākumiem. Asociācijas konferenču organizēšanā ir pievienojusies arī Somija, un 26. starptautiskā Baltijas zinātņu vēstures konference pērn pirmo reizi notika Helsinkos.

Konferences ietvaros šogad notiek arī Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) un Eiropas Zinātņu un mākslu akadēmijas (EZMA) kopīgā sesija. Jau par tradīciju kļuvusī LZA un EZMA kopīgā sesija tiks noturēta Jelgavā, Academia Petrina ēkā. Sesiju ar savu klātbūtni pagodinās EZMA prezidents Felikss Ungers (Felix Unger), kurš Latvijas zinātniekiem pasniegs EZMA Lielo jeb Lielo Felix balvu, kā arī divas veicināšanas balvas.

Šogad Lielā Felix balva tiek piešķirta LZA goda loceklim Imantam Lancmanim par Rundāles pils restaurācijas vadību, kā arī par Jelgavas pils Kurzemes hercogu kapeņu zinātnisko izpēti un atjaunošanas vadību, savukārt veicināšanas jeb mazās Felix balvas tiek piešķirtas divām jaunajām zinātniecēm - Dr.arch. Daigai Zigmundei par Latvijas kultūrainavas vērtību zinātniskiem pētījumiem un ieguldījumu ainavu arhitektūras jomas attīstībā Latvijā un sadarbības veicināšanu Eiropā un Dr.med. Ievai Lībietei par zinātniskiem pētījumiem Latvijas psihiatrijas vēsturē un Andreja Vezālija piecsimtgades un psihiatrijas vēsturei veltītu muzeja ekspozīciju veidošanu.

Konferences programma šeit .

Informācija par Latvijas Zinātņu akadēmijas sadarbību ar Eiropas Zinātņu un mākslu akadēmiju un Felix balvu lasāma šeit .

Informācija sagatavota sadarbībā ar konferences organizatoriskās komitejas locekli, RTU asoc. prof. Dr. Alīdu Zigmundi (tālrunis 29869642, ).

Informācija LZA - Dr. Anita Draveniece (tālrunis 67227391, ).


Ilze Stengrevica
sabiedrisko attiecību speciāliste
Latvijas Zinātņu akadēmija
Akadēmijas laukums 1
e-pasts:
tālrunis: 67223567
fakss: 67821153
www.lza.lv
twitter.com/LZA_LV

Pēdējā atjaunošana 25-09-2015
Powered by Elxis - Open Source CMS