”Ūdensmotors jeb ūdeņradis kā alternatīvās enerģijas avots”

25-05-2011

Pasakumi/Image96.JPG 

Ceturtdien, 2.jūnijā plkst. 18:00
Eiropas Savienības mājas Konferenču zālē (2.stāvā)
Aspazijas bulvārī 28, Rīgā

”Ūdensmotors jeb ūdeņradis kā alternatīvās enerģijas avots”

Mūsdienu straujajā tehnoloģiju attīstības laikmetā laiku pa laikam energoresursu patēriņam pārsniedzot piedāvājumu, izjūtam, cik nozīmīga mūsu dzīvē ir enerģija. Bez tās civilizācija un attīstība nebūtu iespējama. Ko darīsim, ja kādu dienu pieejamie energoresursi izbeigsies? Jāmeklē citi avoti - alternatīvas, tātad, citas iespējas. Scenāriji ir dažādi un vienprātības par pareizo nav.

Viena no perspektīvākajām nākotnē ir ūdeņraža enerģētika. Attīstoties pētījumiem pasaulē par ūdeņraža kā ekoloģiski tīra energonesēja ražošanu, uzglabāšanu, transportēšanu un izmantošanu, šajā jomā ir sasniegti ievērojami rezultāti. Ūdeņraža tehnoloģijas izmantojamas gan elektrības uzkrāšanā un ieguvē, gan apkurē, gan autotransportā. Taču šo viegli gaistošo gāzi nepieciešams attiecīgi fasēt uzglabāšanai. Labāko veidu, kā to izdarīt, meklē gan pasaules, gan Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta zinātnieki.

Latvijā ir uzsākts projekts par vēja un ūdeņraža elektroapgādes autonomas sistēmas prototipa izveidi. Ūdeņraža tehnoloģiju demonstrācijas projekti Latvijā ļauj integrēt pasaules līmeņa izstrādes alternatīvo enerģiju jomā ar vietējo zinātnieku un inženieru inovatīvajiem risinājumiem enerģētikā, materiālzinātnēs un elektrotehnikā.

Kafejnīcas pasākumu vadīs Dr. Juris Šteinbergs - zinātnieks un populāra TV raidījumu seja. Kafejnīcas diskusijā kā eksperti piedalīsies Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta vadošais pētnieks Guntars Vaivars, Latvijas Ūdeņraža asociācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Kleperis, Rīgas Tehniskās universitātes asociētais profesors Oskars Krievs un Latvijas Universitātes doktorants Justs Dimants. Zinātnes kafejnīcā runāsim par ūdeņradi kā alternatīvās enerģijas avotu. Vai tā ir jauna ideja? Cik sena ir ūdeņraža pētniecība Latvijā? Kurš bija pirmais latvietis, ūdeņraža ekonomikas pionieris? Parasti ūdeņraža tehnoloģijas nav šķiramas no platīna. Taču Latvijā platīna nav. Vai tā būs vienmēr? Vai alternatīvas varam atrast arī alternatīvajās tehnoloģijās?

Zinātnes kafejnīcas mērķis ir neformālā vidē pie kafijas tases raisīt brīvu diskusiju par aktuāliem un sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Šī ir lieliska iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem, uzdot gan skolotājam, skolēnam, studentam, ierēdnim, bibliotekāram, gan uzņēmējam un pensionāram interesējošu jautājumu un noskaidrot līdz šim neizprasto kādā konkrētā zinātnes jomā, kas šajā reizē ir enerģētika.

Zinātnes kafejnīca aicina jebkuru interesentu atnākt un pievienoties diskusijām, iegūt sev noderīgas zināšanas.

Nāc un uzzini vairāk!

Lūdzam informēt par dalību Zinātnes kafejnīcā

Maiju Bunduli
tālr.67227790
mob.tel.26514481
e-pasts:


Iepriekšējie Zinātnes kafejnīcas pasākumi:

Ko stāsta cilvēka gēni – Latvijas iedzīvotāju genoma programma

Sintētiskā bioloģija – vai problēmu risinājums?

Kā saule un vējš var strādāt mūsu labā

Plastmasa un bioplastmasa – sadarbība vai karš

Pēdējā atjaunošana 25-05-2011
Powered by Elxis - Open Source CMS