”Kas ir personalizētā medicīna”

13-09-2011

Pasakumi/Image96.JPG 

Piektdien, 23.septembrī plkst. 18:00
Eiropas Savienības mājas Konferenču zālē (2 stāvā)
Aspazijas bulvārī 28, Rīgā

”Kas ir personalizētā medicīna”

Kafejnīcas sarunu temats šoreiz ir jaunākie sasniegumi un iespējas medicīnas jomā.

Mēs dzīvojam interesantā laikā, kad jaunas iespējas, ko sniedz modernās tehnoloģijas, zinātne un inovācija, var pašos pamatos pārveidot veselības aizsardzības sistēmas. Galvenā uzmanība tiek pievērsta pasākumiem, kuru mērķis ir veicināt inovāciju un panākt progresu tādās jomās kā e-veselība, telemedicīna un individualizētā vai personālā medicīna. Nākotnes medicīnā arvien lielāku lomu spēlēs tieši individuāla pieeja pacientam personalizētās medicīnas izskatā, kas, iespējams, sāksies jau līdz ar piedzimšanu – nolasot gēnos ierakstīto informāciju par nākotnes iespējām un riskiem konkrētā cilvēka dzīvē. Katrai personai šī informācija ir atšķirīga, kā arī saslimšanas nosacījumi, slimības gaita un reakcija uz medikamentiem. Personalizētās medicīnas mērķis ir nodrošināt veselības aprūpē un slimību ārstēšanā individuālu pieeju: balsoties uz cilvēka ģenētisko, genomu, un klīnisko informāciju, veikt precīzas prognozes par cilvēka uzņēmību pret slimībām, tās gaitu un iespējamajām atbildes reakcijām uz ārstēšanu.

Kafejnīcas pasākumu vadīs Dr. Juris Šteinbergs - zinātnieks un populāra TV raidījumu seja. Kafejnīcas diskusijā kā eksperti piedalīsies Latvijas Organiskās sintēzes institūta laboratorijas vadītāja Maija Dambrova, P.Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Endokrinoloģijas centra vadītājs Valdis Pīrāgs, Šūnu transplantācijas centra vadītājs Ēriks Jākobsons un Latvijas Universitātes Bioētikas un biodrošības centra zinātniskā asistente Zane Linde. Zinātnes kafejnīcā runāsim par personalizētās medicīnas jau šodien radītajām iespējām, zinātnieku atklājumiem un īpaši par situāciju Latvijā šajā jomā.

Zinātnes kafejnīcas mērķis ir neformālā vidē pie kafijas tases raisīt brīvu diskusiju par aktuāliem un sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Šī ir lieliska iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem, uzdot gan skolotājam, skolēnam, studentam, ierēdnim, bibliotekāram, gan uzņēmējam un pensionāram interesējošu jautājumu un noskaidrot līdz šim neizprasto kādā konkrētā zinātnes jomā, kas šajā reizē ir medicīna.

Zinātnes kafejnīca aicina jebkuru interesentu atnākt un pievienoties diskusijām, iegūt sev noderīgas zināšanas.

Nāc un uzzini vairāk!

Lūdzam informēt par dalību Zinātnes kafejnīcā

Maiju Bunduli
tālr. 67227790; mob.tel. 26514481
e-pasts:


Iepriekšējie Zinātnes kafejnīcas pasākumi:

Ūdensmotors jeb ūdeņradis kā alternatīvās enerģijas avots

Ko stāsta cilvēka gēni – Latvijas iedzīvotāju genoma programma

Sintētiskā bioloģija – vai problēmu risinājums?

Kā saule un vējš var strādāt mūsu labā

Plastmasa un bioplastmasa – sadarbība vai karš

Pēdējā atjaunošana 15-09-2011
Powered by Elxis - Open Source CMS