Aicinājums piedalīties konferencē

4-06-2012

 Pasakumi/Image265.jpg Pasakumi/Image264.gif

OJĀRS VĀCIETIS UN VIŅA LAIKS LATVIEŠU RAKSTNIECĪBĀ

Pēc Ojāra Vācieša biedrības iniciatīvas Latvijas Universitāte sadarbībā ar Latvijas Zinātņu akadēmiju no 2012.gada 12.-14.novembrim Rīgā rīko 2. starptautisko zinātnisko konferenci „Ojārs Vācietis un viņa laiks latviešu rakstniecībā”. Konference norit Valsts pētījumu programmas „Nacionālā identitāte” projekta „Identitātes estētika” ietvarā, to atbalsta Kultūras ministrija, Rīgas dome, Apes novada dome, Carnikavas novada dome, Latvijas literatūras centrs un Latvijas institūts.

Ojārs Vācietis ir viens no visizcilākajiem un joprojām vispretrunīgāk vērtētajiem 20.gadsimta latviešu dzejniekiem. Viņa daiļradei un personībai ir bijusi izcila nozīme latviešu literatūrvēsturiskā procesa virzībā 20.gs otrajā pusē, un tā ir guvusi spēcīgu rezonansi arī plašākā sabiedrībā ārpus literārās vides. Lai aktualizētu Vācieša literāro mantojumu, 2003. gadā tika rīkota 1. starptautiskā zinātniskā konference „Cilvēka brīvība. Cilvēka balss”, veltīta dzejnieka 70.dzimšanas dienai.

2. starptautiskās zinātniskās konferences nepieciešamību nosaka Ojāra Vācieša dzejas balss un atbalss tagadnes kultūrtekstā, jauni pētījumi un atdzejojumi, Ojāra Vācieša dzejas pasaulē atklātas un vēl atklājamās mākslinieciskās un cilvēciskās vērtības. Ojāra Vācieša dzejai piemīt sevišķi bagāta un daudzveidīga intertekstualitāte gan sava- padomju laika dzejas un sociālo norišu kontekstā - gan, atsaucoties pārvērtībām mūsdienu pasaulē un Latvijas kultūrā un sabiedrībā, kas aktīvi līdzdarbojas Ojāra Vācieša dzejas tekstuālās nozīmes aktualizācijā un jaunradē. Lai vispusīgāk apzinātu Ojāra Vācieša dzejas un laikmeta savdabību, konferences darbs plānots četrās sekcijās (tematiskās grupās):

  1. 1. sekcija: Ojārs Vācietis kā padomju Latvijas dzejas interteksts. Ojāra Vācieša dzejas pasaule un personība dialogā ar Ludmilu Azarovu, Imantu Ziedoni, Vizmu Belševiču, Māri Čaklo, Jāni Peteru, Mirdzu Ķempi, Imantu Auziņu, Knutu Skujenieku, Uldi Bērziņu, Jāni Rokpelni u.c. spilgtākajām radošajām individualitātēm 20.gadsimta 60.-80. gadu literatūrā;
  2. 2. sekcija: Ojārs Vācietis un trimdas literatūra. Ojāra Vācieša saskarsme ar trimdas literatūru un literātiem, viņa dzejas pārpublicējumi un vērtējumi trimdas periodikā, motīvu analoģijas un pretmeti trimdas un padomju Latvijas dzejā;
  3. 3. sekcija: Ojārs Vācietis, latviešu dzejas tradīcija un mūsdienas. Dzejnieka saikne ar literāro tradīciju un jaunrade, Ojāra Vācieša dzejas ilgtspēja un reminiscences tagadnes kultūrtekstā;
  4. 4. sekcija: Ojārs Vācietis tulkojumos un citās mākslās. Ojārs Vācietis kā tulkotājs un Ojāra Vācieša dzeja svešvalodās, Ojāra Vācieša kinoscenāriji, animācijas filmas ar skaņdarbi ar Ojāra Vācieša dzejas tekstiem, dzejnieks tēlotājmākslā, foto portretos un tml.


Dalība konferencē ir bez maksas. Referāta priekšlasījuma ilgums 20 minūtes, darba valodas: latviešu, angļu un krievu. Referēšanai konferencē lūdzam pieteikties elektroniski līdz 2012.gada 30.augustam. Referentu reģistrācijas lapa pielikumā! Kopā ar referāta tēmas pieteikumu jāiesniedz tēzes/abstract 1000- 1500 zīmju apjomā valodā, kurā tiks lasīts referāts, un angliski (lūgums tēzes nenumurēt!).

Pieteikums pēc norādītas formas nosūtāmas uz divām e-pasta adresēm vienlaikus: un Apstiprinājums par līdz norādītajam termiņam pieteikto referātu iekļaušanu konferences darba kartībā tiks izsūtīts elektroniski līdz 2012.gada 20.septembrim.

Pēdējā atjaunošana 4-06-2012
Powered by Elxis - Open Source CMS