Valtera Capa balvas pasniegšanas ceremonija

3-09-2019

Trešdien, 4. septembrī, plkst. 15.00 Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) norisināsies Valtera Capa balvas pasniegšanas ceremonija. Šogad Valtera Capa balva tiek piešķirta astoto reizi un to saņems LZA akadēmiķe Maija Dambrova par starptautiski nozīmīgiem izgudrojumiem un izcilu ieguldījumu jaunu zāļu radīšanā un to darbības mehānismu noskaidrošanā. Balvu piešķir Latvijas Zinātņu akadēmija sadarbībā ar LR Patentu valdi un Vācijas firmu Minox GmbH. Ceremonijā piedalīsies LZA, LR Patentu valdes un Minox GmbH pārstāvji, LR Tieslietu ministrijas un LR Izglītības ministrijas amatpersonas, Latvijas Organiskās sintēzes institūta, kā arī Vācijas Federatīvās Republikas vēstniecības Rīgā pārstāvji.

Valtera Capa balvas un medaļas laureāte Dr.pharm. Maija Dambrova ir Latvijas Zinātņu akadēmijas īstenā locekle, profesore, Latvijas Organiskās sintēzes institūta Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijas vadītāja. Viņa ir viena no izcilākajām vidējās paaudzes izgudrotājām Baltijas valstīs, kura pievērsusi izgudrotāja darbībai arī daudzus jaunos zinātniekus, pilnveidojot viņu specifiskās iemaņas un prasmes. Profesores Maijas Dambrovas grupa izstrādā jaunus terapeitiskos mērķus un konceptuālas pieejas metabolisma problēmu risināšanā. Maija Dambrova ir izstrādājusi jaunas farmakoloģiskas metodes in vitro un in vivo potenciālo medicīnas preparātu darbības noskaidrošanā. Izgudrotas jaunas perspektīvas vielas, kas palīdz organismam cīnīties ar sirds asinsvadu slimībām un iedarbojas uz centrālās nervu sistēmas receptoriem. WIPO (World International Property Organization) datu bāzē atrodami 118 reģistrēti izgudrojumi, kuru autore vai līdzautore kopā ar Eiropas un Amerikas valstu kolēģiem ir Maija Dambrova.

Valtera Capa balva iedibināta 2004. gada septembrī, un to kopš 2005. gada reizi divos gados piešķir Latvijas Zinātņu akadēmija kopīgi ar Latvijas Republikas Patentu valdi un firmu Minox GmbH. Rīgā baltvācu ģimenē dzimušais Valters Caps (Walter Zapp, 1905-2003) bija izcils izgudrotājs, fototehnikas konstruktors, kurš ar savu pasaulslaveno fotoaparātu VEF-Minox veicinājis Latvijas vārda atpazīstamību pasaulē. Valtera Capa balva tiek piešķirta izgudrotājam, kas ar savu veikumu ir pazīstams ārpus Latvijas robežām. Balvas laureāti: Benjamiņš Joffe, Roberts Kalniņš (2005), Juris Upatnieks (2007), Raimonds Skuruls (2009), Māris Ābele, Kazimirs Lapuška (2011), Jānis Spīgulis (2013), Ivars Kalviņš (2015), Edgars Sūna (2017).

Valtera Capa balvas pasniegšanas ceremonija notiks 2019. gada 4. septembrī plkst. 15.00 Latvijas Zinātņu akadēmijas Portretu zālē, Rīgā, Akadēmijas laukumā 1. Informācija pa tālr. 67220725 vai e-pastu

Ilze Stengrevica
Akadēmijas laukums 1, Rīga, LV-1050
Tālr.: +371 26385060
E-pasts:
twitter@LZA_LV

https://www.facebook.com/latvijaszinatnuakademija/

Powered by Elxis - Open Source CMS