EUREKA un EUROSTARS progr. Ziemeļvalstu un Baltijas valstu 5. Nacionālo projektu koordin. konference

9-07-2009

2009. gada 01. un 02. jūlijā, Rīgā notika Latvijas Zinātņu akadēmijas Eiropas programmu centra organizētā Ziemeļvalstu (Dānijas, Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas) un Baltijas (Igaunijas, Latvijas un Lietuvas) valstu EUREKA un EUROSTARS programmas Nacionālo projektu koordinatoru 5. konference. EUREKA ir Eiropas programma starptautiskās sadarbības veicināšanai uzņēmumu un pētniecības iestāžu starpā tirgus pieprasītu tehnoloģiju, produktu un pakalpojumu izstrādē. Pašlaik EUREKA dalībnieki ir 38 valstis un Eiropas Savienība. Latvija ir pilntiesīga EUREKA dalībvalsts kopš 2000. gada.

Galvenie konferences mērķi bija sekojoši:

koordinēt starptautiskās sadarbības EUREKA un EUROSTARS projektu pētniecības un attīstības jomā uzsākšanu, lai paātrinātu inovatīvu tehnoloģiju pārnesi un sekmētu produktu ar augstu pievienoto vērtību ražošanu;

pārņemt Skandināvijas valstu (Somijas, Zviedrijas) pozitīvo pieredzi inovāciju atbalstā.

Konferenci atklāja LZA Viceprezidents, akad. Andrejs Siliņš, aicinot EUREKA programmu turpināt pievērsties praktiskiem, tirgus orientētiem projektiem, piem. kā uzkrāt siltumu vasarā un izlietot to ziemā? Ar Latvijā pastāvošo valsta atbalsta sistēmu, programmām, iespējām un attiecīgajiem dokumentiem konferences dalībniekus iepazīstināja LZA Eiropas programmu centra vadītāja Maija Bundule.

Divu dienu laikā Nacionālie projektu koordinatori (NPK) sprieda, kādu lomu varētu spēlēt zināšanu pielietošana produktu un pakalpojumu ražošanā pasaules, Eiropas, Skandināvijas un Baltijas ekonomiskās krīzes pārvarēšanā, kā arī meklēja optimālākās metodes šajā procesā. NPK atzīmēja, ka uzņēmumi visā pasaulē jau ir saistīti tādā vai citādā veidā un pakāpē. Tas ir process, kas neapstāsies. Līdz ar to EUREKA kā organizācija nedrīkstētu sagaidīt globalizāciju nesagatavota.

2009. gada 19. jūnijā EUREKA dalībvalstu Ministru konference vienbalsīgi uzņēma Dienvidkoreju par pirmo EUREKA Asociēto valsti. Kura varētu būt nākošā: Kanāda, Amerika, Japāna vai Austrālija? Koordinatori atzīmēja, ka šajā jaunās sadarbības procesā ir būtiski nepazaudēt Eiropas intereses. Asociētās valsts Sadarbības līgumam būtu jāievēro EUREKA programmas pamatdokumenta – Hanoveras deklarācijas gars un prasības: nezaudēt programmas pievienoto vērtību Eiropai. NPK atzīmēja interesantu faktu, ka Dienvidkorejā pastāv „Zināšanu ekonomikas ministrija”.

Plašā prezentācija ar valsts atbalstu tehnoloģiju pārnesei Latvijā iepazīstināja LIAA pārstāvis M.Ēlerts, vēlāk atbildot uz interesentu jautājumiem.

EUROSTARS ir īpaša programma pētniecību un attīstības darbu veicošu MVU atbalstam. Šo programmu sadarbībā ar ES 7.IeP uzsāka EUREKA saskaņā ar ES Līguma 169. pantu. ES 7.IeP no apakšprogrammas „Iespējas” finansē maksimāli vienu trešdaļu no dalībvalstu efektīvā ieguldījuma.

Konferences dalībnieki atzīmēja, ka pirmo divu EUROSTARS projektu uzsaukums nav samazinājis parasto EUEKA projektu skaitu. Tas ļauj secināt, ka programmai EUROSTARS ir sava mērķa auditorija, ka šī programma ir “Trāpījusi mērķī”, bijusi gaidīta. EUROSTARS kā programmai pēc pirmajiem 2 uzaicinājumiem ir ļoti labi rādītāji: tiek finansēti 37% no tehniski atbilstošajiem projektiem (75% no tie, kas ir virs punktu „sliekšņa”;

NPK diskutēja arī par jautājumu, kā EUREKA kā programma varētu sadarboties ar citām mērķa grupām – piem. pētniecību un attīstību neveicošajiem uzņēmumiem. Tai būtu jābūt programmai ar vienkāršu, ātru procedūru un skaidri saprotamiem noteikumiem.

Katrs NPK informēja par aizgājušajā gadā notikušajām izmaiņas EUREKA Nacionālajos birojos, ar projektu ekspertīžu sistēmu.

Ar inovatīvu produktu un tehnoloģiju paraugu demonstrējumiem un attiecīgam prezentācijām uzstājās divu sekmīgu, Latvijas institūciju vadītu EUREKA projektu pārstāvji:

E! 4168 MATT; “Tīklā balstīta, daudzvalodu automatizētā terminu tulkošanas sistēma”; vadošais uzņēmums: SIA Tilde; dalībvalstis: Latvija, Lietuva, Ungārija;

E! 4042 NEWGEN RADIO; „Jauna, cenas ziņā efektīva mikroviļņu radio izstrāde, izmantojot jaunus materiālus sastāvdaļu ražošanā”; vadošais uzņēmums: SAF Tehnika; SIA Hanzas elektronika; RTU; dalībvalstis: Latvija, Zviedrija.

Konferences dalībnieku interesi rosināja Latvijas institūta izdotās faktu lapas „The World knows Latvia by...” un buklets „Latvia in Brief”; kā arī grāmatas „R&D in Latvia” jaunais, 2008. gada izdevums.

Ziemeļvalstu un Baltijas valstu EUREKA programmas Nacionālie projektu koordinatori nolēma turpināt sadarbību, kā arī vairāk izmantot EEN (Enterprise Europe Network) iespējas. Ar sapulces ieteikumiem tiks iepazīstināts arī EUREKA Sekretariāts Briselē.

Nākošā konference notiks Zviedrijā vai Somijā 2010. gadā.

Vairāk informācijas:

LZA Eiropas Programmu centrs

Ilze Beverte, Latvijas EUREKA un EUROSTARS NPK

Tel mob. 29 46 42 50

ESdok/zv-balt1.JPG ESdok/zv-balt2.JPG 

Ziemeļvalstu (Dānijas, Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas) un Baltijas (Igaunijas, Latvijas un Lietuvas) valstu EUREKA un EUROSTARS programmas Nacionālo projektu koordinatoru 5. konference.

Pēdējā atjaunošana 9-07-2009
Powered by Elxis - Open Source CMS