Latvijas uzņēmumi sekmīgi startē EUREKA programmas Inovāciju dienās – 2009 Lisabonā, Portugālē

15-07-2009
ESdok/innovation_days.JPG 

2009. gada 18. - 20. jūnijā Lisabonā, Portugālē Starptautisko izstāžu hallē notika EUREKA programmas Inovāciju dienas - 2009. Tās noslēdza Portugāles vadības gadu 2008./2009.g. Viseiropas tehnoloģisko inovāciju programmā EUREKA.

Inovāciju dienas ir daļa no Eiropas Radošuma un inovāciju gada oficiālā kalendāra notikumiem http://create2009.europa.eu/ 

Inovāciju dienās tika demonstrēti vairāk nekā 40 EUREKA projektos izstrādāti produkti un tehnoloģijas. EUREKA ir Eiropas programma starptautiskās sadarbības veicināšanai uzņēmumu un pētniecības iestāžu starpā tirgus pieprasītu tehnoloģiju, produktu un pakalpojumu izstrādē (www.eureka.be). Pašlaik EUREKA dalībnieki ir 38 valstis un Eiropas Savienība. Latvija ir pilntiesīga EUREKA dalībvalsts kopš 2000. gada.

ESdok/innov_days1.JPGESdok/innov_days2.JPG ESdok/innov_days3.JPG 
SIA „Partneris L.V.” pārstāvis Valdis Leitlands video filmā demonstrē inovatīva polimērbetona ražošanas procesu. A.s. „SAF tehnika” pārstāvis Vents Lācars ar sinhrono digitālās hierarhijas (SDH) radio vienību. Kardiomonitora izstrādes grupas Lietuvas pārstāvji un pati iekārta (uz galda). 

Izstādē piedalījās trīs projekti, kas tika realizēti ar Latvijas institūciju līdzdalību un bija izturējuši atlases konkursu EUREKA Sekretariātā Briselē:

1) E! 3446 SANDPLAST; „Kvalitatīvi celtniecības materiāli no polimēru atkritumiem”; dalībnieki no Latvijas: SIA ”Partneris L.V.” un LU Polimēru mehānikas institūts. Projekta darba grupa, kurā ietilpa Latvijas, Lietuvas un Spānijas institūcijas, attīstīja divas tehnoloģijas, kas ļauj pārstrādāt un izmantot celtniecībā polimēru atkritumus:

tehnoloģija polimērbetona celtniecības materiālu ražošanai, izmantojot termoplastiskos polimēru atkritumus un inertas pildvielas. Tehnoloģija ir ieviesta eksperimentālā ražotnē Salaspilī, kur tiek izgatavoti polimērbetona bruģa ķieģeļi;

tehnoloģija, kas ļauj pārstrādāt uzputotā polistirola iepakojuma materiālus, ražojot vieglo polimērbetonu ar izcilām termoizolācijas īpašībām.

Izstādē projektu pārstāvēja uzņēmuma „Partneris L.V.” direktors Valdis Leitlands. Tika demonstrēta videofilma, kas rāda polimērbetona būvdetaļu ražošanas procesu, dažādu polimērbetona receptūru paraugi, gatavi bruģa ķieģeļi, kā arī informatīvie materiāli: CD un informatīvas lapiņas. Šis projekts bija to 19 starpā (no vairāk kā 40 izstādītajiem), kas pretendēja uz Galveno balvu.

2) E! 4042 NEWGEN RADIO; „Jauna, cenas ziņā efektīva mikroviļņu radio izstrāde, izmantojot jaunus materiālus sastāvdaļu ražošanā”; dalībnieki no Latvijas: AS „SAF Tehnika”; SIA Hanzas elektronika un RTU. Šajā projektā sadarbojās Latvijas un Zviedrijas institūcijas, lai izstrādātu jaunu sinhrono ciparu hierarhijas radio. Alternatīvo materiālu un tehnoloģiju izmantošana ļāva samazināt šī produkta cenu līdz pat 50%. Produkta mērķa tirgi atrodas Eiropā, Āzija un Āfrikā.

Projektu pārstāvēja uzņēmuma a.s. „SAF Tehnika” biznesa attīstības viceprezidents Vents Lācars. Jaunais produkts – sinhronais digitālās hierarhijas (SDH) radio, sastāv no iekštelpu un āra vienībām. Radio tika izstrādāts, lai nodrošinātu augstas ietilpības datu pārraidi mobilajiem un fiksētajiem operatoriem, kā arī Interneta nodrošinātājiem. SDH radio ļauj pārraidīt datus ar ātrumu vismaz 155 Mbps. Salīdzinājumam pleziohronās digitālās hierarhijas radio nodrošina tikai līdz 34 Mbps.

3) E! 3489 HEART GUARD; “Mobils personālais elektrokardiomonitors”; dalībnieki no Latvijas: SIA “Integris”; Datorvadības, automātikas un datortehnikas institūts; Rīgas Tehniskā universitāte un Latvijas Kardioloģijas institūts; partneris no Eiropas: Lietuva.

Projekta grupas galvenais uzdevums bija izstrādāt individuālās lietošanas bezvadu elektrokardiogrammas (EKG) ieraksta un pārraides iekārtu "Heart Guard", kā arī brīdinājuma sistēmu ilglaicīgai sirds riska pacientu uzraudzīšanai. Kā stāsta "Integris" vadītājs Juris Lauznis, iekārta nav lielāka par sērkociņu kastīti un ir nēsājama krekla kabatā vai uzkārta kaklā. Iekārta ar bezvadu tehnoloģiju ir saistīta ar mājas datoru, uz kuru noraida kardiogrammu. Datorā to analizē speciāla programma, kas nosūta signālus atpakaļ uz ierīci. Tas pacientam ļauj laicīgi pamanīt iespējamās problēmas sirdsdarbībā.

Ir būtiski atzīmēt, ka visos trijos projektos vadošie bija Latvijas uzņēmumi. Inovatīvie produkti un tehnoloģijas tika izstrādāti valsts un privātajā partnerībā, jo visi trīs projekti izcīnīja valsts budžeta atbalstu EUREKA projektu izpildei.

Galveno balvu žūrija piešķīra EUREKA projektam E! 3161 LOGCHAIN+ E-RAILMAP „Eiropas dzelzceļu elektroniskā karte”, kas sekmē dzelzceļu kravas pārvadājumu veidošanu par ilgtspējīgu un videi draudzīgu transporta veidu. Projekta darba grupā ietilpa uzņēmumi no Čehijas Republikas, Austrijas un Vācijas. Jaunajam produktam jau ir vairāk kā 800 pircēju Eiropā un darba grupa izvērtē iespējas iekarot Ķīnas tirgu.

Žūrija vērtēja jauno produktu / tehnoloģiju sociāli- ekonomisko un tirgus ietekmi, kā arī inovācijas līmeni. Balvu pasniedza Portugāles Zinātnes, tehnoloģiju un izglītības ministrs Hose Mariano Gago.

Ar plašu stendu izstādē piedalījās arī Dienvidkorejas uzņēmumi. 2009. gada 19. jūnijā EUREKA dalībvalstu Ministru konference vienbalsīgi nolēma piešķirt Dienvidkorejai EUREKA Asociētā dalībnieka statusu. Šo soli var uzlūkot kā EUREKA programmas atbildi uz aizvien paātrinošos globalizācijas procesu rūpnieciskajā ražošanā.

Izstādes laikā notika eksponātu paraug demonstrācijas, tematiskie semināri un brokerpasākumi. Pasākumu apmeklēja vairāk kā 20 000 Lisabonas iedzīvotāji (t.sk. skolēni un studenti) un viesi, arī EUREKA dalībvalstu ministri.

Vairāk informācijas:

LZA Eiropas Programmu centrs
Ilze Beverte, Latvijas EUREKA un EUROSTARS NPK
Tel mob. 29 46 42 50

Pēdējā atjaunošana 15-07-2009
Powered by Elxis - Open Source CMS