Plastmasa un bioplastmasa – sadarbība vai karš

10-12-2010

Pasakumi/Image96.JPG 

Otrdien, 7.decembrī plkst. 18:00
Latvijas Zinātņu akadēmijā,
Akadēmijas laukumā 1,Rīgā

”Plastmasa un bioplastmasa – sadarbība vai karš?”

Kafejnīcas vakara sarunu temats bija saistīts ar apkārtējās vides piesārņošanas problēmām, ko rada plastmasas kā viens no mūsdienās izplatītākajiem produktu iepakojuma materiāliem izmantošana.

Šodien, iepērkoties veikalā, esam jau pieraduši, ka atkritumos pēc tam jāizmet vesela kaudze iepakojuma: neskaitāmi maisiņi, plēves, tetrapakas, plastmasas pudeles. Viss ir iesaiņots, safasēts, ietīts un satīts – spēj tik plēst, griezt un uzminēt viltīgo iepakojuma attaisīšanas knibuli. Vai, veicot šīs darbības, esam aizdomājušies, cik gadu paies, kamēr šie sintētiskie plastmasas iepakojumi pazudīs no mūsu Zemes un kā šo iepakojumu radītās atkritumu kaudzes ietekmē apkārtējās vides piesārņotību? Vai zinām to, cik videi draudzīgi ir šie dažādie iepakojuma materiāli? Vai iespējams vides piesārņojuma problēmas risināt izmantojot produktu iepakojumam jaunākās paaudzes plastmasu – bioplastmasu.

Šajā reizē bija iespēja uzzināt visu par plastmasu un bioplastmasu, to raksturojumu, iegūšanas un izmantošanas iespējām, aplūkot vides un pārtikas kvalitātes problēmas saistībā ar plastmasas kā produktu iepakojuma materiālu izmantošanu, uzzināt speciālistu viedokļus, zināšanas un idejas par šiem jautājumiem.

Pasākumu, kā vienmēr, vadīja Dr.Juris Šteinbergs - zinātnieks un populāra TV raidījumu seja. Kafejnīcas diskusijās kā eksperti piedalījās Rīgas Tehniskās universitātes profesors Mārtiņš Kalniņš (prezentācija), Latvijas Atkritumu saimniecības asociācijas pārstāvji Rūta Bendere (prezentācija)un Aldis Vidužs (prezentācija), Latvijas lauksaimniecības universitātes vadošā pētniece Lija Dukaļska un docente S. Muižniece-Brasava (prezentācija)

Zinātnes kafejnīcas mērķis ir neformālā vidē pie kafijas tases raisīt brīvu diskusiju par sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Šī ir lieliska iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem un uzdot viņiem jebkuru gan skolotājam, skolēnam, studentam, ierēdnim, bibliotekāram, gan uzņēmējam un pensionāram interesējošu jautājumu un noskaidrot līdz šim neizprasto kādā konkrētā zinātnes jomā.

Zinātnes kafejnīca aicina jebkuru interesentu atnākt un pievienoties diskusijām, iegūt sev noderīgas zināšanas gan kā sabiedrības sastāvdaļai, gan kā individualitātei.

Nāc un uzzini vairāk!

Papildus informācija: Maija Bundule
Latvijas Zinātņu akadēmija
Tālr.26541448, 67227790
672277901
e-pasts:
">

Pēdējā atjaunošana 10-12-2010
Powered by Elxis - Open Source CMS